Laminaat is de meest populaire vloerbedekking in ons land. Er zijn vele soorten laminaat en soms is een laminaatvloer nauwelijks te onderscheiden van een hout of andere materialen. Wellicht denk je dat laminaat ook al gedurende lange tijd bestaat, maar in feite is het pas tegen de eeuwwisseling echt in zwang gekomen, toen het klik-laminaat werd uitgevonden. Tegenwoordig koop je laminaat net zo gemakkelijk als de meubels in je huis. Waarom laminaat kopen? Hieronder kan je meer lezen over deze bijzondere vloerbedekking.
De ontwikkeling van laminaat
In Zweden werd in 1970 voor het eerst een soort laminaat ontwikkeld. De basislaag van laminaat is houtvezels die onder hoge druk worden samengeperst. In Zweden wordt er uiteraard enorm veel hout verwerkt en het is ook logisch dat er daar grote hoeveelheden houtvezels of zaagsel vrijkomen bij dat proces. Door het samenpersen van die vezels kan er weer een stevig. materiaal worden gemaakt. De eerste vloerbedekking van samengeperste houtvezels was geen succes. Het materiaal was niet sterk en slijtvast genoeg. Het duurde 10 jaar voordat er een vierlaags laminaat werd geproduceerd, dat wel aan de eisen voldeed om lang mee te gaan als vloerbedekking. Ook het laminaat dat we nu kennen, komt oorspronkelijk uit Zweden.
Hoe is laminaat opgebouwd?
Laminaat is er in diverse soorten en ook met verschillende aantallen lagen. Echter zijn er altijd 4 basislagen aanwezig.
1. De beschermlaag
Om laminaat geschikt te maken als duurzame vloerbedekking is er een beschermlaag van hars. De dikte van de beschermlaag kan aangepast worden. Voor ruimtes waar veel wordt gelopen, is een dikkere beschermlaag logisch. De toplaag beschermt tegen water, krassen en vuil en zorgt dat het laminaat mooi blijft en eenvoudig is te reinigen.
2. De foto
Het klinkt wellicht vreemd maar onder de beschermlaag zit een foto op papier. Omdat de toplaag doorzichtig is, kan laminaat in iedere hout ‘look’ geleverd worden maar zijn ook andere materialen mogelijk. Het is vaak moeilijk om laminaat te onderscheiden van het echte materiaal door de hoge kwaliteit van de tweede laag.
3. De basislaag
De basislaag is de samengeperste houtvezel waarmee het allemaal is begonnen. Door de beschermlaag is de houtvezel met name bedoeld om het materiaal stevigheid te geven en voldoende dikte om warmte en geluid te isoleren. Geluidsoverlast is zo minimaal.
4. De onderlaag
Ook aan de onderkant zit een beschermlaagje van hars. Dat moet slijtage van de basislaag voorkomen door de vloer waarop het laminaat wordt gelegd. Ook wordt hierdoor voorkomen dat vocht van de onderzijde in het materiaal doordringt.
Waarom laminaat als vloerbedekking?
Het is niet voor niets dat laminaat in Nederland zo populair is geworden. Er zijn namelijk vele voordelen aan dit materiaal verbonden:
- Laminaat is duurzaam en blijft lang mooi.
- Het materiaal is eenvoudig schoon te maken en is waterbestendig.
- Laminaat is goedkoper dan vergelijkbare vloerbedekking, zoals hout.
- Deze soort vloerbedekking isoleert goed voor warmte en geluid en is zeer geschikt bij vloerverwarming.
- Het is mogelijk om laminaat gedeeltelijk te vervangen bij beschadiging.
Laminaat is eenvoudig te leggen en dat bespaart ook weer geld. Het is een van de redenen waarom deze vloerbedekking echt is doorgebroken na ontwikkeling van klik-laminaat.