Een piepende v snaar of multiriem

0
17676
automonteur

De werking van een v snaar of multiriem

Onderdelen van de auto kunnen rechtstreeks worden aangedreven door de krukas. De krukas drijft door middel van een v snaar of multiriem bijv. de stuurbekrachtigingspomp, dynamo, airco en de waterpomp aan. Oudere auto’s zijn nog voorzien van een v snaar, in nieuwere auto’s zit een multiriem. De werking is hetzelfde maar een multiriem is breder, platter en heeft geen ribbeltjes. Een multiriem kan meer kracht overbrengen en dat is noodzakelijk omdat auto’s meer stroom verbruiken. (meer lampen en displays) Auto’s zijn meestal uitgerust met een airco en elektrische ramen.

Een piepende v snaar of multiriem

Een piepende v snaar of multiriem kan worden veroorzaakt door een verkeerde riemspanning van de snaar, slijtage of een niet goed werkende poeli. Het piepende geluid is vooral te horen tijdens het starten of bij het rijden in een file. Dit komt doordat bij een stationair draaiende motor een dynamo volledig wordt belast. De dynamo moet stroom leveren aan alle elektrische apparaten en de accu moet weer volgeladen worden. De dynamo draait zwaarder en de v snaar slipt door en gaat piepen. Op het moment dat er gas gegeven wordt gaat de dynamo sneller draaien en maakt minder stroom per omwenteling. De dynamo loopt lichter en slipt niet meer door.

Bij het rijden in een file wordt de motor warm, blijft draaien maar wordt niet goed gekoeld door de rijwind. De riem warmt ook op, zet wat uit, komt losser om de poeli te liggen en gaat slippen. Dit kan worden verholpen door de riem op de juiste spanning te brengen.

Geleider en spanrollen

Een multiriem heeft een geleiderol en spanrol(len). Deze moeten worden gecontroleerd op speling en slijtage. Als één van de rollen versleten is wordt de riem slapper of kan er zelfs aflopen met grote gevolgen voor de motor. De riem kan ook droogtescheuren vertonen door uitdroging of ouderdom. De riem heeft minder grip en slipt en piept als er veel kracht op komt te staan. Vooral de motor van de stuurbekrachtiging vraagt veel krachtsinspanning van de v snaar. Een uitgedroogde riem die scheurtjes vertoond moet worden vervangen.

Een vochtige multiriem of v snaar

De riem wordt na een nacht te hebben stilgestaan wat vochtig. Meteen nadat er gestart wordt komt er een flinke kracht op te staan. Door de combinatie van vocht en kracht gaat de riem slippen en piept. De riem warmt op tijdens het piepen waardoor het slippen stopt. Door het vele slippen droogt de riem uit en brand door.

De spanning van de riem

De spanning van de riem kan worden getest. Een goed gespannen v snaar kan een kwart slag in de lengte draaien. De spanning kan ook worden getest door de riem tussen de dynamo en de poeli iets in te drukken. Deze mag tot 1 cm worden ingedrukt. De v snaar mag ook niet te strak zijn afgesteld omdat de lagers van de dynamo en de waterpomp anders te veel onder druk komen te staan. Een multiriem wordt vaak door een automatische spanner op de juiste spanning gehouden.

Kaarsvet of krijt

Om van het gepiep af te komen kan een kaars tijdelijk uitkomst bieden. Houd een kaars bij een draaiende motor langs een draaiende v snaar. Doe dit aan beide kanten. Dit kan ook worden gedaan met krijt. Pas op voor uw handen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here