Als je van plan bent om je huis te voorzien van LED inbouwspots zul je al gauw ontdekken dat je hier zeer veel keuzemogelijkheden in hebt. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten bij het maken van je keuze. Niet alleen je smaak speelt hierbij een grote rol maar ook een aantal andere zaken. In dit blog vertellen we daarom waar je op moet letten bij de aanschaf van LED inbouwspots.
De IP waarde van LED inbouwspots
Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het uitkiezen van de juiste LED inbouwspots is de juiste IP waarde. De IP waarde geeft namelijk aan in hoeverre de spots water en stof dicht zijn. Dit is vooral van belang als je besluit om LED inbouwspots te gebruiken in natte ruimtes zoals de badkamer. Kies je namelijk voor sports met IP waarde 21 dan zijn deze uitstekend in de gang, slaapkamer of woonkamer te gebruiken maar zeker niet voor de badkamer. IP 21 geeft namelijk aan dat de inbouwspot weliswaar stofdicht is maar zeker niet waterdicht. Plaats je deze dus in een zogenaamde natte ruimte dan is het wachten op ongelukken en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt. LED inbouwspots met een IP waarde vanaf 44 zijn (gedeeltelijk) geschikt voor de badkamer en de veranda. In de badkamer kun je deze rondom het wasmeubel plaatsen maar ben je van plan om LED inbouwspots rondom het bad of de doucheruimte te plaatsen dan ben je verplicht (en is het verstandig) om hier IP 65 inbouwspots voor te gebruiken. Deze zijn namelijk straalwaterdicht.
De maatvoering van LED inbouwspots
Een LED inbouwspot uitzoeken lijkt zo simpel maar niets is minder waar. Niet iedere spot is namelijk geschikt voor jouw klus. Een belangrijk aspect om op te letten bij aanschaf van LED inbouwspots is de maatvoering. Dit geldt niet alleen als je bijvoorbeeld halogeen spots wilt gaan vervangen maar ook als je deze in een nieuw plafond wilt plaatsen. Het zaag gat, de zaagmaat, de diameter van de spot zelf, de inbouwdiepte, de ruimte tussen een bestaand- en een verlaagd plafond en de dikte van het bestaande plafond zijn factoren die hierbij van belang kunnen zijn. Het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen om tijdens de klus niet voor vervelende verassingen te komen te staan.
De lichtkleur van LED inbouwspots
Het volgende punt van aandacht is de lichtkleur van de LED inbouwspotjes. Waar LED verlichting in vroeger tijden de reputatie van kil, koud en ongezellig had is dat in de huidige tijd zeker niet meer het geval. Ook LED verlichting is de afgelopen jaren sterk doorontwikkeld waardoor er nu tal van kleurschakeringen verkrijgbaar zijn. Deze kleurschakeringen worden uitgedrukt in Kelvin (K). De stelregel hierbij is eenvoudig: hoe lager de Kelvin, hoe warmer het licht. We geven een voorbeeld: 3000K wordt warm wit genoemd en wordt vaak gebruikt in werkruimtes, 2700K (extra warm wit) is meer sfeervolle verlichting dat veelvuldig gebruikt wordt voor woonkamers, slaapkamers en keukens.
Dimbaar of niet
Tot slot is het zaak om na te gaan of de LED lamp van jouw keuze dimbaar is of niet. Dat is namelijk niet bij iedere LED lamp het geval. Staat dit niet op de verpakking dan is de LED lamp ook niet dimbaar. Ben jij dus van plan om dimbare LED spots te installeren dan is het zeker van belang om hier rekening mee te houden. Daarnaast zul je gebruik moeten maken van speciale led dimmers aangezien de dimmers die ontworpen zijn voor halogeen spots of lampen niet te gebruiken zijn bij LED verlichting. Als je op al deze zaken let, kom je ongetwijfeld uit op de voor jou meest geschikte LED inbouwspots.