Catherine Booth, eerste vrouw in het Leger des Heils

0
44464
blog placeholder

Jeugd van Catherine Booth

Catherine Mumforth werd op 17 januari 1829 geboren in Nottingham, Engeland. Haar ouders waren streng gelovig en hadden ook een uitgesproken politieke mening. Ze weinig naar school geweest en heeft grotendeels thuis onderwijs gekregen vanwege haar zwakke gezondheid en overbezorgde moeder. Ze las veel, voornamelijk uit de Bijbel, want er was weinig andere literatuur in huis. Op die manier heeft ze een aantal malen de Bijbel helemaal doorgelezen. Als tiener vond ze het heerlijk om met haar vader te discussiëren over sociale problemen.

Catherine en William

Catherine werd aangemoedigd om haar mening te uiten over die prediker, die rondliep in Londen, en aan armen en alcoholisten niet alleen het evangelie bracht, maar hen ook daadwerkelijk hielp. Ze reisde naar Londen en zag hem, William Booth, aan het werk in de arme wijken. Maar Catherine was erg onder de indruk van zijn charme en manier van werken en prediken. Ze raakten bevriend met elkaar. Ze heeb drie jaar met elkaar gecorrespondeerd en leerden elkaar op die manier goed kennen.
In 1855 trouwden ze en gingen op het platteland wonen. Catherine’s gezondheid was nog steeds niet optimaal en zo was ze dichter bij haar familie. Ze kregen acht kinderen en begon met het schrijven van weerleggingen preken van inzichten van de plaatselijke pastoor, waar ze het niet mee eens was. Ze zocht zelf iemand, die haar artikelen wilde drukken en betaalde alles zelf.
Omdat Williams werk onder de armen in Londen erg groeide en hij alle hulp, die er was wel kon gebruiken, ging ze toch met haar gezin in Londen wonen. Hij was begonnen met een groepje vrijwilligers aan praktische hulp en verkondiging van het Evangelie aan allerarmsten. Catherina bracht hem op het idee, om van de vrijwilligers een leger te maken, dat streed tegen armoede en onrecht. Ze werden tijdens hun werk op straat al vaak lastig gevallen door cafe-eigenaren, die hun inkomsten zagen dalen, doordat bekeerde mensen stopten met drinken. Tijdens een straatbijeenkomst in 1878, werd de naam van de hulpverlening omgedoopt tot het Leger des Heils.

Het Leger des Heils

Doordat William en Catherine beiden zich voor 100% inzetten voor het werk, altijd meehielpen met alles, kregen ze veel aanhangers, ook onder de rijkere mensen. Hun visie om echt als een Leger te functioneren, uitte zich in het bedenken van rangen en men gebruikte oude legerkleding en ging die dragen tijdens de evangelisatiebijeenkomsten. De meeste kinderen van William en Catherine Booth gingen meewerken in het werk van hun ouders en twee van hen startten een Legerafdeling in een ander continent, o.a. Amerika.

Catherine overleed aan borstkanker op 4 oktober 1890. Haar begrafenis werd bezocht door 36.000 aanhangers en vrienden. Na haar dood bleef William doorwerken onder de armen in Londen, maar hij reisde ook naar de Leger des Heilsafdelingen, die in middels in het buitenland waren opgezet. Verder schreef hij handleidingen voor toekomstige heilssoldaten. Bij zijn dood in 1912 had het Leger 9.415 soldaten. Hij en zijn vrouw hebben veel bereikt en dat is best bijzonder als je bedenkt, dat Catherine niet zo gezond was en ook acht kinderen opvoedde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here