Vlierbloesem: een eeuwenoud wondermiddel

0
3228

De Vlierstruik vind je door heel Nederland. De struik kan ongeveer 7 meter hoog worden en kan daarom veel bloesem bevatten. De bloesem heeft een herkenbare vorm van een witte scherm. De bloemetjes zijn erg klein en bloeien van mei tot juni. Deze bloesem ziet er niet alleen mooi uit, deze is ook eetbaar!

Waarvoor wordt vlierbloesem gebruikt?

De gewone vlier wordt al vanaf de Steentijd gebruikt. Uit meerdere studies zijn de werkingen van de vlierbloesem bewezen. Zo werkt de vlierbloesem tegen griep, verkoudheid en koorts. Het is ontstekingsremmend en werkt zweet afdrijvend. Dit komt door de proteïnes die in de bloesem van de plant zitten. Hierdoor wordt je weerstand verhoogd.

Vlierbloesemthee

Je kunt vlierbloesem voor veel gerechten en dranken gebruiken. Je kunt de bloesem drogen en er thee van maken. Je kan het drogen in de zon of in de oven. De thee is erg gezond en het wordt aangeraden om dit te drinken als je griep of koorts hebt. Na het nemen van de drank ga je zweten. De volgende dag ben je beter.

Vlierbloesemsiroop

Ook kun je de bloesem vers gebruiken. Je kan er erg gemakkelijk siroop van maken. Het enige wat je hoeft te doen is suiker te laten smelten in kokend water. Giet dit mengsel in een weckpot met daarin een paar schermen vlierbloesem en een paar plakken citroen.  Laat dit een paar dagen staan en schud elke dag de weckpot. Hierna heb je een lekker verkoelend drankje.

Mooi als decoratie

Daarnaast kan je de mooie bloemetjes gebruiken als decoratie op bijvoorbeeld een cake of pannenkoeken. Ook is vlierbloesem erg lekker in combinatie met aardbeien. Maak bijvoorbeeld een kwarktaart met aardbeiensmaak en voeg enkele bloemetjes van de bloesem toe.

Kun je vlierbessen ook eten?

Vlierbessen zijn in september tot oktober rijp. De bessen kun je eten mits je deze eerst kookt. De bessen bevatten namelijk de stof cyanide, wat licht giftig is. Na het koken kun je van de donkere vlierbessen sap of jam maken. Ook worden de bessen vaak verwerkt in wijn. De bessen hebben een sterke geur en smaak. De bessen bevatten ook veel gezonde stoffen en helpen, net zoals de bloesem, bij griep en verkoudheid.

Tips bij het plukken van vlierbloesem

Pluk de bloesem op een droge dag. Als het regent gaat veel smaak verloren. Was daarom de bloesem niet, maar schud de schermen goed uit. Hierdoor verwijder je eventuele beestjes. Kies de schermen die er fris uitzien en waarbij de bloemetjes zijn uitgekomen. Zo kunnen de andere schermen nog groeien.

Let op! Verwar de gewone vlierstruik niet met de kruidvlier. Deze heeft namelijk ook witte bloemen en paarse bessen. Het verschil is overigens makkelijk te zien. De bloemetjes van de kruidvlier hebben een andere vorm en staan verder uit elkaar. Daarnaast is het aantal kruidvlieren in Nederland sterk afgenomen, dus je komt deze struik waarschijnlijk niet tegen. Houdt voor de zekerheid een foto bij de hand als je vlierbloesem gaat plukken.