De eetbare tuin

0
1203
blog placeholder

De eetbare tuin is de trend op dit moment.

Mensen zijn bewust met hun gezondheid bezig en daar neemt voeding een belangrijke plaats bij in. In principe is het voor iedereen mogelijk om een groente of kruidentuintje aan te leggen. Zelfs mensen zonder tuin kunnen hun eigen kruiden kweken. Bieslook en peterselie kunnen bijv. Heel goed in potjes op de vensterbank. Supermarkten en tuincentra spelen hier handig op in door aardbeien, paprika en tomatenplanten te verkopen. Deze vliegen dan ook als warme broodjes over de toonbank. Fruitbomen zijn tegenwoordig ook in een kleine versie te koop waardoor het voor veel mensen mogelijk is om een boompje in de tuin te planten. Sommige bloemen zijn behalve decoratief als garnering ook eetbaar.

Waarom is het goed om groenten en fruit te eten?

 

1 – In groenten en fruit zitten veel vitaminen en mineralen. Door voldoende groenten en fruit te eten is de weerstand beter en neemt het risico op welvaartsziekten af.

2 – Groenten en fruit bevatten veel vezels waardoor het hongergevoel afneemt en dat is gunstig voor mensen met overgewicht.

3 – Vezels helpen ook bij een goede stoelgang.

Vitaminen en mineralen die voorkomen in groenten en fruit zijn:

 

Vitamine A – In wortels zit caroteen. Dit wordt door het lichaam omgezet in vitamine a. Vitamine a is goed voor het gezichtsvermogen. Het is ook een antioxidant. Antioxidanten helpen bij de opbouw van het immuunsysteem, ze gaan celveroudering tegen en ze beschermen het hartvaatstelsel.

Vitamine B – Is goed voor een goede werking van het hart en zenuwstelsel, het haalt energie uit het eten, is nodig bij de opbouw en afbraak van eiwitten, verlaagd het risico van een open ruggetje ( foliumzuur ) en het is voor een goede weerstand en een gezonde huid.

Vitamine C – Voor een goede weerstand, voor de opname van ijzer uit de voeding, wondgenezing en het is een antioxidant.

Vitamine E – Is een antioxidant en het beschermt de cellen.

Vitamine K – Voor de stolling van het bloed en voor stevige botten.

Calcium – Voor stevige botten en gebit, voor de werking van de zenuw en spierstelsel en voor de stolling van het bloed.

Chroom – Voor de regulering van het bloedsuikergehalte.

Koper – Haalt energie uit het eten en voor een gezonde huid.

Magnesium – Haalt energie uit het eten en voor de spierfunctie.

Mangaan – Haalt energie uit het eten.

Selenium – Is een antioxidant en zorgt voor een goede werking van de schildklier.

IJzer – Is nodig voor het transport van zuurstof in het bloed.

Kalium – Voor de bloeddruk.

Seizoensgroenten en fruit

 

Er wordt veel aandacht besteedt aan het eten van seizoensgroenten en fruit. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom we beter groenten en fruit uit het seizoen kunnen eten. Het bespaart bijv. energie. Groenten die buiten het seizoen zijn gekweekt worden vaak uit het buitenland gehaald. Door seizoensgroenten te eten bespaar je op vervoer en stookkosten en dat is weer beter voor het milieu. Verder stimuleer je de economie in ons eigen land. Voor de kinderen is het vooral belangrijk dat ze weer weten wat seizoensgroenten zijn. Omdat veel groenten en fruit het hele jaar door verkrijgbaar zijn hebben ze geen idee meer welke groenten en fruit bij welk seizoen horen. Ze krijgen dan weer een band met de natuur die bij de seizoenen hoort. Ook zijn seizoensgroenten en fruit goedkoper en dat is natuurlijk weer te merken in de portemonnee. Wat ook belangrijk is dat de smaak van seizoensgroenten en fruit beter is, de voedingswaarde is hoger en het is verser. Voldoende redenen dus om hier aandacht aan te besteden.

Enkele voorbeelden van seizoensgroenten en fruit

Januari – boerenkool, knolselderie, koolraap, pastinaak,  prei, raap, rode kool, sjalotjes, snijbiet en wortels. Fruit: citroenen, grapefruit, peren en sinasappels.

Februari – knolselderie, kool, paarse broccoli, pastinaak, prei, sjalotjes, uien en witlof.

Maart – bloem kool, knoflook, lente-uitjes, paarse broccoli, prei, radijs, rode biet, vroege rabarber, wortels en zuring. Kruiden: munt en peterselie.

April – boerenkool, krieltjes, rabarber, radijs, spinazie, waterkers, wortels. Fruit: aardbeien kruiden: rozemarijn.

Mei – asperges, bloemkool, broccoli, erwten, kool, krieltjes, rabarber, radijs, rode biet, ruccola, spinazie, tuinbonen, wortels, zeekraal. Fruit: kruisbessen kruiden: munt

Juni – asperges, aubergines, courgettes erwten, paprika, sla en tuinbonen. Fruit: aardbeien, frambozen, kersen, kruiden: munt en vlierbloesem.

Juli – aubergine, bloemkool, doperwten, komkommer, venkel, waterkers. Fruit: aardbeien, abrikozen, bosbessen, frambozen, nectarines, perziken, rode bessen en tomaten. Kruiden: basilicum.

Augustus – aubergines, courgettes, erwten, paprika, rode biet, sla, sperziebonen, suikermaïs, venkel en zeekraal. Fruit: aardbeien, groene pruimen, tomaten, kruiden: basilicum.

September – komkommer, spinazie, suikermaïs. Fruit: appels, peren, bramen, pruimen, vijgen, vlierbessen.

Oktober – boerenkool, courgettes, kalebas, paddenstoelen, pompoen, rode biet, waterkers fruit: appels, pruimen, vijgen, vlierbessen.

November – aardappels, kool, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rode biet, sjalotjes. Fruit: cranberry’s, peren

December – bleekselderij, knolselderie, koolraap, pastinaak, raap, pompoen, rode biet, rode kool, spruitjes, fruit: cranberry’s, granaatappel, peren.

Bloemen

Bloemen zijn niet alleen decoratief maar ze zijn ook eetbaar. Enkele voorbeelden van eetbare bloemen zijn: goudsbloemen, viooltjes, tuinanjers, pompoen en courgettebloemen, lavendelbloemen, vlierbloesem, bloemen van de muntplant, bloemen van de tijmplant, bloemen van de bieslookplant.

Enkele tips

 

  •           Niet alle bloemen zijn eetbaar .
  •           Van de meeste bloemen zijn alleen de blaadjes eetbaar.
  •           In de winkel staan eetbare bloemen in de groente of kruidenafdeling en die zijn onbespoten.
  •           Bloemen zelf kweken is veilig maar het is wel belangrijk om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
  •           Gebruik alleen gave bloemen zonder schimmels of aantastingen.
  •           Als je een recept maakt waarin bloemen worden verwerkt volg deze dan strikt op.
  •           Voorzichtig wassen.
  •           Verse bloemen meteen gebruiken of laten drogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here