Thuiswerken met een gezin? De tips om ruzie te voorkomen!

0
473
thuiswerken vrouw en baby

Toen men opeens noodgedwongen moest thuiswerken nam het aantal meldingen omtrent huiselijk geweld helaas acuut toe. Al was dat ook logisch te verklaren, iedereen zat de hele dag thuis en zelfs naar buiten gaan was beperkt mogelijk. Maar die tijden liggen gelukkig ver achter ons en we kunnen weer vrolijk verder. Uit deze periode zijn echter wel dingen blijven hangen, waaronder het besef dat meer thuiswerken en thuis studeren prima te combineren is met een ‘gewone’ baan. We hoeven niet meer 40 uur per week op kantoor te zijn om goed ons werk te kunnen doen. Of misschien wel; juíst niet. Thuis is er vaak minder afleiding en meer focus. Maar toch levert het ook weer nieuwe dynamieken op, zeker binnen een gezin van meerdere mensen. Hoe je ervoor zorgt dat thuiswerken en een gezin runnen, fijn samengaan? Hier de tips. 

De basis 

Wanneer je thuis online vergadert, stukken leest en artikelen schrijft, wil je natuurlijk wel goed internet. Wanneer dit door meerdere mensen op hetzelfde moment wordt gebruikt, is dat wel extra belastend en kan de kwaliteit ervan er al snel onder lijden. Doe daarom ook snel de glasvezelcheck en kijk of deze beste manier van internet ook al in jouw regio verkrijgbaar is. Hiermee heb je namelijk het beste van het beste internet, iets waar de hele familie profijt van heeft. 

De plekken 

Zorg ervoor dat iedereen zijn eigen ‘online’ plek heeft. Dus maak een fijne werkplek voor jezelf, maar doe dit niet in dezelfde ruimte waar je puber na een werkdag op de bank neerploft met zijn of haar tablet. Ook al maak je gebruik van koptelefoons, dan nog is dit geen aanrader. Het zorgt namelijk altijd voor extra geluid wanneer iemand wel in de ruimte is, van de waterkoker die aangaat tot zuchtende geluiden. Voorkom deze irritatie en zorg ervoor dat iedereen zijn of haar eigen plek heeft. 

Maak afspraken 

Daarnaast is het aan te raden om vooraf met zijn allen het gesprek aan te gaan en te vragen wat iedereen zijn of haar wensen zijn. Waar zou je graag willen zitten en op welke momenten wil je thuis zijn? Zo kan het fijn zijn dat wanneer je partner thuiswerkt, jij juist naar kantoor gaat of andersom. Wees hier open en eerlijk over, een gesprek hierover in een vroeg stadium voeren kan in de toekomst veel irritatie schelen. Schuw hier geen onderwerp maar breng je wensen vanuit je eigen perspectief. Je zult zien dat er dan volop ruimte is hiervoor.  

Kortom, investeer in een fijne werksituatie thuis. Niet alleen je eigen laptop en plek zijn hierbij van belang, maar ook die van andere gezinsleden. Neem ieders wensen en voorkeuren mee en kom op sommige punten tot een compromis. Je zult zien dat samen werken, leven en chillen in één huis dan heel erg goed samengaat. En het allerbelangrijkste is misschien wel dat de basis op orde is, dan zul je in ieder geval daar geen irritatie over hebben. Succes!