Witlof met een twist

0
1812

Witlof is van zichzelf een vrij bittere groente en daardoor niet bij iedereen geliefd. Vooral kinderen hebben niets met de bittere smaak en dat is jammer. Witlof is namelijk een heel gezonde groente die het hele jaar door kan worden gegeten. Witlof hoeft niet altijd bitter te zijn. Met dit heerlijke recept tover jij in slechts 30 minuten een witlofgerecht op tafel, waar zelfs fervente ‘witlofhaters’ van zullen genieten.

Ingrediënten

Voor een witlofschotel voor vier tot zes personen heb je nodig: een kilo aardappelen, anderhalve kilo witlof, afhankelijk van de grootte zes kleinere of acht grotere eieren, waarbij geldt dat hoe meer eieren je gebruikt hoe minder bitter de witlofschotel zal smaken, een pond spekreepjes en 300 gram geraspte 48+ kaas.

Zo bereid je de witlofschotel

Schil de aardappelen, doe ze in een pan met water, voeg wat zout toe en kook ze gaar. Snijd de witlof klein en kook deze ook in een pan met water en wat zout in ca. 5 minuten. Bak de spekjes uit, bij voorkeur in een anti-aanbakpan zonder boter en kook de eieren in tien minuten hard. Giet de eieren af en laat ze schrikken met koud water. Pel ze vervolgens en laat ze in koud water staan totdat je ze klein gaat snijden.

Stamp de aardappelen fijn, giet de witlof af en doe de witlof bij de aardappels. Voeg de uitgebakken spekjes toe, al dan niet met de jus. Meng het geheel door elkaar met een pollepel. Haal de eieren uit het water en snijd deze in kleine stukjes. Doe ze vervolgens bij de rest van de stamppot. Strooi de geraspte kaas erbij, meng het geheel goed door elkaar en je kan aan tafel.

Een lekkere witlofschotel voor iedereen

Deze speciale witlofschotel is heel makkelijk om te maken en zowel heerlijk in de zomer als in de winter. Dankzij de mix met de eieren, de spekjes, de aardappels en de kaas wordt de witlof een stuk minder bitter dan normaal en zal het ook bij mensen die niet van bitter houden in de smaak vallen.

Net even anders

Deze witlofschotel is een goede manier om kinderen al vanaf jonge leeftijd witlof te leren eten en het is weer eens even iets anders. Koken en eten moeten namelijk wel leuk blijven, iets wat je door te variëren kunt bereiken. Veel kook- en eetplezier! Lees voor meer inspiratie over bijzondere gerechten de blog Bijzondere eettradities uit het buitenland tijdens de lente via de volgende link.