Checklist: veilig het water op met de juiste bootuitrusting

0
1373
bootuitrusting

De verkoop van boten in Nederland is dit jaar enorm gestegen! Dat komt onder andere omdat mensen hun vakantieplannen omgooien en niet meer naar het buitenland gaan door COVID-19. Dus blijven ze thuis en gaan ze als toerist in eigen land de omgeving verkennen. En hoe kun je dat nou beter doen dan per boot!? Nederland heeft prachtige wateren in bijna alle provincies. Voor zowel de nieuwe schippers, als liefhebbers van het eerste uur is het wel fijn om te weten dat je veilig het water op gaat. Is je bootverzekering bijvoorbeeld goed geregeld? En heb je de juiste spullen aan boord? Met deze handige checklist heb jij straks de wind in de zeilen!

Een goed begin is het halve werk

Voor je het water op gaat is het handig om wat voorbereidingen te treffen. Deze 5 punten moet je eigenlijk nooit vergeten:

  1. Check de motor en vervang de motorolie. Vergeet ook de v-snaren niet. En controleer de accu en of je voldoende koelvloeistof hebt.
  2. Kijk voor je gaat varen of je boot een nieuwe laag antifouling nodig heeft
  3. Vervang de anodes als het nodig is. Vervangen is nodig als meer dan de helft is weggevreten.
  4. Controleer de nooduitrusting.
  5. Check het gas en de elektriciteit aan boord. Ga alle aansluitingen, stekkers en verlichting bij langs. Iedere 2 jaar vervang je de gasslang.

Technische check: klaar! Tijd voor het administratieve gedeelte. Heb je net een boot gekocht? Dan kun je er voor kiezen om je boot te verzekeren. Als je al een verzekering hebt, kun je nog even controleren of alles nog klopt. Verderop in deze checklist staan we er even wat langer bij stil.

Deze spullen heb je nodig op de boot

We noemden het al hierboven: de nooduitrusting. En eigenlijk alles wat je nodig hebt op een boot om veilig te kunnen varen.

Met stip op 1 staan de reddingsvesten

Zorg ervoor dat er voor iedereen (óók voor huisdieren die eventueel meegaan) aan boord een reddingsvest is. Het kan nooit kwaad om 1 of 2 extra vesten te hebben. Handig als er ineens gasten meegaan. En zorg ervoor dat je de reddingsvesten iedere 2 jaar laat keuren.

De brandblusser

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar het kan een keer gebeuren: brand. Bijvoorbeeld door gasflessen, een sigaret of kortsluiting. Zorg er voor dat je weet hoe de blusser werkt. Tijdens een brand de instructie bestuderen is te laat.

Fakkels en lichtkogels

Ga je varen op het IJsselmeer of op zee? Dan heb je fakkels en lichtkogels nodig. Daarmee kun je op het water laten zien waar je zit in geval van pech of nood. Check wel even de houdbaarheidsdatum of ze nog goed zijn.

Zekerheid voor je boot en die van anderen

Het is natuurlijk super leuk om vanaf het water je vakantie te vieren. Maar als steeds meer mensen een boot kopen, wordt het ook drukker op het water. En wordt de kans op een aanvaring ook groter. Het is dus handig om je boot te verzekeren. Met een bootverzekering wordt je in de meeste gevallen ook geholpen in geval van pech onderweg.

Is jouw boot klaar voor het water? Dan wensen we je veel plezier!