Voorkom een bore-out met een nieuwe uitdaging bij de overheid

0
1571
vacatures overheid

Ervaar je problemen die voortkomen uit het feit dat er in deze bijzondere periode te weinig gebeurt in je leven? Of heb je juist last van stress door een te hoge werkdruk? Volgens arbeidspsychologen is er bij veel mensen sprake van een bore-out die op de loer ligt. Het goede nieuws is dat je daar ondanks de coronamaatregelen, zelf verandering in kunt brengen. Bijvoorbeeld door een nieuwe uitdaging te zoeken en te gaan werken bij de overheid. In dit artikel belichten we een toegankelijke manier om dat te doen.

Klachten door verveling

Vorig jaar waarschuwde het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) er al voor. Door de lockdown en het langdurige thuiswerken kunnen veel werknemers de werkdruk niet meer aan. Veel mensen kampen met spanning. Daarnaast ervaart een groot deel van de beroepsbevolking tijdens de tweede lockdown meer stress dan tijdens de eerste. Ook hebben veel werknemers momenteel last van somberheid, hebben ze weinig energie, slapen ze slecht en zijn ze sneller emotioneel. Volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort is het niet de klassieke burn-out waar veel werknemers mee kampen. Zij noemt het eerder een bore-out. Hoewel de symptomen wel op een burn-out lijken, worden de klachten veroorzaakt door verveling in plaats van mentale uitputting.

Intellectueel onderprikkeld

Als je de hele dag dingen doet die je niet wilt doen, kun je volgens Gort een bore-out krijgen. Ze benoemt onder andere situaties waarin professionals op hun kinderen moeten letten terwijl ze bijvoorbeeld een rapport willen schrijven. Langdurig thuiswerken is dus niet alleen complex voor mensen die hun werk niet meer leuk vinden. Voor mensen die ambitieus zijn en wel plezier uit hun werk halen, is het ook lastig. Veel werknemers raken gedemotiveerd omdat zij intellectueel onderprikkeld zijn en het leven saai vinden. Het grote verschil met de eerste lockdown is het gebrek aan toekomstperspectief. Door jezelf een doel te stellen in je werk, kun je wel vooruitgang realiseren in je eigen leven. Volgens Tosca Gort helpt het tevens om je te blijven ontwikkelen. Het leren van nieuwe dingen is volgens de arbeidspsycholoog goed voor het brein.

Nieuwe dingen leren

Herken jij je ook in de symptomen van een bore-out en wil je die bestrijden door op zoek te gaan naar een interessante nieuwe functie? De overheid is een van de branches die voortdurend op zoek is naar gemotiveerde professionals. Deze sector biedt een grote variatie aan werkvelden. Je vindt bijvoorbeeld interessante functies op het gebied van: Omgeving & Recht, Wonen en Sociaal Domein. Door te kiezen voor detachering bij de overheid kom je in dienst van een detacheringsbureau dat je uitleent aan een bepaalde opdrachtgever. Er wordt een nieuwe opdracht voor je gezocht als je klus is geklaard. Op die manier doe je ervaring op bij uiteenlopende interessante organisaties. Ondertussen ben je in dienst van een goede werkgever die alle administratie voor je verzorgt en je salaris uitbetaalt. Tevens kun je genieten van leuke extra’s zoals een sportabonnement of leaseauto.