Hoe je businessidee uitwerken

0
526
businessplan uitwerken

Je hebt het gevonden. Hét gat in de markt. Of je idee nu dé oplossing voor een prangend maatschappelijk probleem of het leven van de gemiddelde consument nog maar een tikkeltje makkelijker maakt, elk idee kan de basis zijn van een groot succes. In deze blog begeleiden we je bij de eerste stappen naar jouw droom. 

Waarom een ondernemingsplan schrijven? 

Een ondernemingsplan heeft heel wat voordelen. Het maakt je dromen, en ideeën daarrond concreet. Ze krijgen vorm. Het zet je gestructureerd tot nadenken. Zo kom je op meer ideeën en heb je een duidelijk overzicht waar je nu echt naartoe wil. Je kan later natuurlijk altijd nog aanpassen, maar een ondernemingsplan is een eerste stap in de juiste richting. Je creëert heldere doelen en houdt daarbij rekening met de verschillende aspecten die bij het ondernemerschap en een business komen kijken. 

Tips om je idee uit te werken 

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over je sector. Houd de actualiteit in de gaten, maar praat ook met mensen die weten hoe het eraan toe gaat. Wees flexibel in je plannen en ga na of jouw idee past bij de nieuwe info die je hebt vergaard. Ga praten met eventuele concurrenten, potentiële consumenten en instanties die stakeholder zijn in de sector. Kortom, hou de vinger continu aan de pols, zo ben je mee met de nieuwste veranderingen en kan je kort op de bal spelen indien nodig. 

Van grove lijnen naar detail 

Na het opstellen van je ondernemingsplan, heb je je idee in grove lijnen uitgewerkt. Daarna is het tijd voor het meer gedetailleerde werk. Heel precies ga je nu bekijken wat er nog is om al die grote doelen te bereiken. Denk aan een website inclusief webshop en payment service provider of hoeveel personeel je nodig hebt om alles in goede banen te leiden. Maar ook een financieel plan hoort erbij. 

Laat angst je niet belemmeren

Hoe goed je ook plant, er zullen altijd zaken zijn die je niet kan voorspellen. Probeer jezelf zo goed mogelijk in te dekken tegen mogelijke doemscenario’s, maar laat de angst ervoor je niet beletten je dromen na te jagen! Zo heeft elke business bijvoorbeeld wel eens last van wanbetalers, een goed credit management systeem helpt je controle te houden over je financiën en binnenkomende geldstroom. Angst is trouwens vaak een verlammende emotie want het duwt ons in een fight, flee or freeze reactie. In dit geval kies je best voor fight en laat je vluchten en bevriezen voor de quitters!