Uitbreiden naar Duitsland met je bedrijf: waar moet je op letten?

0
2986
uitbreiden duitsland

In Nederland zijn honderden ondernemers actief met internationale aspiraties. Misschien heb jij zelf ook wel plannen om de grens over te gaan. Het kan bijvoorbeeld erg lucratief zijn om zaken te dien met Duitse bedrijf. Waar moet je op letten wanneer je naar Duitsland wil uitbreiden met je bedrijf?

Langer beslissingsproces in Duitsland

Zo op het eerste gezicht hebben Duitsers en Nederlanders best veel gemeen. Zo hebben ze allebei een goede werkmentaliteit. Toch zijn er ook een aantal verschillen waar je als Nederlandse ondernemer in Duitsland rekening mee moet houden. Zo heb je om zaken te doen in Duitsland een flinke portie geduld nodig. Volgens de organisatie van de Duits-Nederlandse Handelskamer, dat elk jaar een speciale ‘Duitslanddag’ voor ondernemers organiseert, duurt het beslissingsproces in Duitsland namelijk langzamer dan in Nederland. Wanneer je op sollicitatiegesprek gaat in Nederland en na afloop niets meer hoort, ga je verder zoeken. In Duitsland verloopt het sollicitatieproces echter langzamer en moet je even wachten op een bericht of een tweede gesprek gewenst is.

Duitsers en kledingetiquette

In het verleden hechtte men in het Nederlandse bedrijfsleven veel waarde aan nette kleding. Die tijd lijkt steeds meer achter ons te liggen. Jonge ondernemers dragen steeds minder vaak een pak met stropdas. Een nette blouse met een mooie broek en hippe schoenen eronder is tegenwoordig ook toegestaan. In Duitsland is deze trend echter nog niet doorgedrongen. Met name bij traditionele familiebedrijven hecht men nog veel waarde aan mooie pakken inclusief stropdas. Zoek daarom als Nederlandse ondernemer altijd even je zakenrelaties op. Met welk bedrijf heb je te maken en zijn ze formeel of juist losjes? Pas je daar op aan, zodat je een goede (eerste) indruk maakt.

Hou je aan je afspraken

Duitsers vinden afspraken maken en je daar goed aan houden zeer belangrijk. Houd je dan ook altijd aan gemaakte beloftes als je graag succesvol zaken wil doen in dit land. Duitsers vinden het absoluut niet fijn als gemaakte afspraken worden geschonden, en zullen jouw gedrag bovendien niet snel vergeten. Andersom werkt het precies hetzelfde. Als een Duitse zakenrelatie iets beloofd, dan kun je er vanuit gaan dat hij of zij dit voor jou doet.

Beurzen

In Duitsland worden veel beurzen georganiseerd. Breng zeker een bezoekje aan een van de beurzen in jouw branche, want dit kan je op zakelijk gebied zeker verder brengen.. Je ontmoet op de beurs misschien wel potentiële zakenpartners en interessante contacten. Ook zijn je concurrenten waarschijnlijk aanwezig op de beurs. Je ziet dus meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Ook is het een goede manier om de sterke en zwakke punten van je concurrenten te ontdekken. Daar pluk je later weer de vruchten van!

Huur een goede vertaler in voor je website

Tenslotte is het belangrijk om een goede vertaler in te huren voor je website in Duitsland. Dit is een goede investering. Taalfouten staan namelijk niet bepaald professioneel. Een vertaler die Duits als moedertaal spreekt en schrijft zorgt ervoor dat de juiste zakelijke termen worden gebruikt. Daarmee maak je een goede indruk op Duitse bedrijven.

Lees ook: Hoe kies ik de juiste hostingpartij?