Paardrijden is een van de sporten waar je heel wat voor moet aankopen voordat je van start kan gaan. Vaak kan je bij bepaalde maneges lidgeld betalen waardoor je kan leren rijden op een paard van de club, maar andere zaken zoals eigen kleding moet je wel aankopen.
Belang van goede kledij
Je kledij bij paardrijden is net zo belangrijk als een paard waarbij je je op je gemak voelt. De juiste kleding zorgt ervoor dat je comfortabel op je paard zit waardoor het rijden vlotter kan verlopen. Een paardrijbroek zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen irritaties of schuurplekken op je benen komen tijdens het rijden. De perfecte rijbroek vind je door je taille, de binnen beenlengte en buiten beenlengte. Op basis van deze afmetingen kan je in een tabel bekijken welke maat van broek je nodig hebt.
Ook goede rijlaarzen zijn van groot belang. Hier wordt er meestal een onderscheid gemaakt tussen dressuurlaarzen en springlaarzen. Afhankelijk van welke specialisatie je gaat uitoefenen, heb je dus andere laarzen nodig. De schoenen moeten nauw aansluiten om je benen en enkels. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je meer grip hebt tijdens het rijden.
Juiste uitrusting voor je paard
Naast jezelf moet je natuurlijk ook je paard voorzien van de juiste benodigdheden. Ook een paard heeft beenbeschermers nodig. Beenbeschermers zijn nodig om je paard te beschermen tegen het schokken van het springen. Daarnaast verdelen ze ook de druk die op de benen komen te staan. Er bestaan verschillende soorten beenbeschermers. Zo zijn er springschoenen die ervoor zorgen dat de voorijzers worden afgetrapt. Transportbeschermers worden dan weer gebruikt wanneer een paard wordt verplaatst in een trailer. Ze helpen onder meer tegen het verstappen in de trailer.
Na het paardrijden moet je paard ook terug naar de stal gebracht worden. Om dit zonder problemen te laten verlopen, heb je een halstertouw nodig. Je kan een halstertouw ook gebruiken om je paard vast te zetten aan een balk om te voorkomen dat het gaat lopen. Het touw maak je vast aan de halster van je paard.
Bij een halstertouw kan je kiezen tussen een touw met een musketonhaak of met een paniekhaak. De musketonhaak zorgt ervoor dat een paard zich niet kan lostrekken. Een paniekhaak sluit dan weer automatisch wanneer er te veel druk op komt. Je kan halstertouwen van verschillende lengtes kopen. Wanneer je met een pony samenwerkt, kan het handig zijn om een korter touw te kiezen omdat een pony misschien nog niet voldoende getraind is. Bij een goed getraind volwassen paard worden meestal halstertouwen gebruikt die langer zijn. Heb je een sterk paard? Dan kan je ook voor een hengstenketting gaan. Dit zet meer druk op de mond waardoor ze eenvoudiger in toom te houden zijn.