De voordelen van netwerken

0
1176

Dat netwerken belangrijk is, daar hebben we allemaal wel eens van gehoord. Af en toe ergens je gezicht laten zien en op een borrel of een bespreking verschijnen, daar is nog nooit iemand dommer van geworden. Die nadruk op netwerken, is dat eigenlijk wel terecht? In dit artikel lees je wat over de verschillende voordelen van netwerken. Het lijkt soms een hele klus maar kan ook in de kleine dingetjes zitten. Reageer namelijk een keer op iemands bijdrage op LinkedIn of iets dergelijks, en je hebt weer even een actieve connectie gemaakt met diegene. Wat zijn hier de voordelen van?

Verhelderende frisse blik

Door te netwerken kan het er voor zorgen dat het je nieuwe perspectieven op dingen gaat geven. Iedereen kijkt namelijk vanuit zijn of haar eigen perspectief en door met mensen te sparren over ideeën kan je innovatief te werk gaan. Netwerken gaat immers over het uitwisselen van informatie over problemen, ervaringen of doelen waar je tegenaan loopt. Het kan dan helpen om het er eens met iemand over te hebben, wellicht wordt er dan binnen no-time een passende oplossing voor gevonden.

Versterken van relaties

Netwerken gaat vooral om het delen en niet alleen om het nemen. Er moet namelijk een band van vertrouwen ontstaan willen mensen gevoelige informatie met je delen. Vandaar dat het belangrijk is om regelmatig contact te onderhouden met de relaties en ook naar versterking van deze banden te zoeken. Hierdoor kan je sneller beroep op iemand gaan doen als je diegene nodig hebt. Het kan dus nooit kwaad om te netwerken omdat je hierdoor de relaties gaat versterken en dit kan in de toekomst vaak positief uitpakken.

Profileren

Door te netwerken ken je natuurlijk steeds meer mensen, waardoor jouw bedrijf ook steeds meer onder de aandacht komt. Netwerken verhoogt daarom de zichtbaarheid die je hebt en het is van essentieel belang om te netwerken wanneer je je carrière gaat opbouwen. Vandaar dat het ook zo belangrijk is om af en toe naar een borrel of een bijeenkomst te gaan om je gezicht te laten zien. Wanneer mensen dan jouw dienst zouden kunnen gebruiken, zijn ze eerder geneigd om contact met je op te nemen omdat ze het gevoel hebben dat ze bij je terecht kunnen en dat je betrouwbaar bent. Het is dus handig om te profileren zodat je zichtbaarder wordt voor de buitenwereld. Dit is niet alleen van toepassing bij een eigen bedrijf, maar je bent zelf ook jouw eigen merk natuurlijk.

Heb je wel een eigen bedrijf? Investeer dan tijd en energie in de mogelijkheden voor werknemers om met elkaar te gaan netwerken. Laagdrempelige borrels, een dinertje op z’n tijd, je kan het invullen zoals je zelf wil. Ook is het dan verstandig om eens te gaan kijken naar de ruimtes waar je mensen laat merken. Een leuk en speels kantoor zorgt namelijk ook voor een open sfeer. Hier kan je lezen hoe je een leuk kantoor kan creëren, misschien wel handig als jij juist voor innovatie staat met het bedrijf.