Wat heb je in ieder geval nodig voor een thuisgym?

0
1341

Om thuis fit te kunnen blijven heb je eigenlijk niet heel veel nodig. Wanneer je je tablet aanzet en op YouTube de aanwijzingen volgt van je favoriete personal trainer, dan kan je al heel gemakkelijk iedere dag een goede routine doen om lekker fit te blijven. Dit kan voor veel mensen al voldoende zijn. Jij bent echter natuurlijk het type dat er net iets meer uit wilt halen. Wanneer je thuis gaat trainen, dan wil je ook wel je spieren flink aanpakken. Welke middelen heb je dan in ieder geval nodig?

Zorgen voor algehele fitheid

De trainingsmiddelen die je gebruikt, hangen ook af van je doel. Wil je bijvoorbeeld voor algehele fitheid gaan? Dan is het slim om voor een kettlebell te kiezen. Of beter gezegd, kies er een aantal. Het is namelijk slim om met verschillende gewichten te werken. Eentje van 12 kilogram en eentje van 20 kilogram brengen je al behoorlijk ver. Je traint door de dynamische oefeningen die je ermee doet eigenlijk alle spieren in je lichaam. Daarbij ga je niet voor maximale spiergroei, maar wel voor een goede mate van fitheid en balans van je lichaam en spieren.

De essentiële oefeningen doen

Ga je thuis meer trainen? Zorg dan in ieder geval dat je de essentiële oefeningen kunt doen. Dit worden ook wel de compound oefeningen genoemd. Denk aan de squat en de deadlift. Dat betekent dus dat het slim is om in ieder geval een barbell te kopen. Koop er natuurlijk wel ook wat gewicht bij. Zo kan je in ieder geval de essentiële oefeningen waarmee je de meeste grote spiergroepen in je lichaam aanpakt doen. Dit is al voldoende voor een goed atletisch lichaam. Dit is vaak al voldoende om goed sterk en lekker gezond te blijven.

Meer gericht aan het werk

Wil je wat meer gericht aan het werk? Dan heb je ook een set dumbbells nodig. Juist ook om de kleine spiergroepen zoals je schouders en armen te trainen. Wanneer de grote spiergroepen getraind raken door de compound oefeningen, dan kan er een soort onbalans ontstaan. Dunne armpjes bij een grote borstkas zien er natuurlijk niet goed uit. Het is dus wel belangrijk om ook hiermee aan de slag te gaan. Dat kan je doen door ook de kleine set gewichten in huis te halen. Zo kan je eigenlijk alles doen wat je altijd al doet.

Voor de echte liefhebbers

Wie echt alles thuis wil doen, heeft natuurlijk ook voldoende mogelijkheden daartoe. Bedenk je ook dat er allerlei leuke mogelijkheden zijn om te verkennen met speciale middelen. Weerstandsbanden kunnen bijvoorbeeld ook goed werken voor krachttraining. Net als middelen zoals TRX-banden. Dan werk je wat meer met je eigen lichaamsgewicht en kan je heel specifiek aan de slag. Het is leuk om al deze dingen eens te gaan verkennen. Zo bouw je al snel en simpel je eigen thuisgym op. Voor je het weet ben je fitter dan ooit, terwijl het je alleen maar makkelijker is gemaakt hiermee.