Zo kan je sneller afvallen

0
468
Zo kan je sneller afvallen

Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland. Het is dan ook belangrijk dat je weet wat je hier tegen moet doen. Gezond eten en met mate is in ieder geval heel belangrijk. Daarnaast kan ook sporten in een bepaalde mate bijdragen. Het is echter niet alleen zo dat minder eten en meer bewegen je gaat helpen. Je moet het ook nog eens op de beste manier aanpakken om er meer uit te halen. Als het bijvoorbeeld gaat om sporten, dan heb je er meer effect van wanneer je dit in de ochtenduren doet. Daarover leer je in dit artikel meer.

Sporten in de ochtenduren

Uit onderzoek blijkt dat je het meest kan bereiken wanneer je tussen 7.00 en 9.00 gaat sporten. Dit lijkt je het meest op te leveren als het om gewichtsverlies gaat. Hoe eerder je naar de sportschool gaat op de dag, hoe meer dat oplevert, gemeten in body mass index en tailleomtrek. Mensen die in de middag of avond naar de sportschool gaan, merken simpelweg een minder groot effect. Wanneer je dus voor je aan de slag gaat op kantoor eerst aan de slag gaat in de sportschool, dan kan dat een groot verschil maken in het effect dat je ervan hebt.

Hoe is dit onderzocht?

Voor dit onderzoek zijn 5285 deelnemers uitgezocht. Die werden gedurende enkele jaren gevolgd. Dit gebeurde onder andere met meters en trackers. Al snel bleek dat de groep die tussen 7.00 en 9.00 aan de slag ging haast een vol punt lager in BMI kwam te zitten ten opzichte van de groep die tussen 9.00 en 16.00 aan de slag ging en de groep die tussen 17.00 en 20.00 aan de slag ging. Daarnaast kwam uit het onderzoek ook naar voren dat in de ochtenduren sporten op andere vlakken voordelen te bieden had.

Andere voordelen van vroeg sporten

Uit het onderzoek kwamen zoals gezegd ook andere zaken naar voren. Zo bleek dat de tijdsduur van het sporten geen voordeel bood voor de groepen die later sportten. De groep die tussen 7.00 en 9.00 aan de slag ging bleef een beter BMI en betere omtrek behouden, ook als andere groepen meer activiteiten deden. Dit betekent dus ook dat er meer achter zit dan simpelweg bewegen alleen. Zeker ook omdat andere demografische gegevens en lifestylekeuzes geen invloed leken te hebben op de resultaten van het onderzoek. Anders gezegd kan iedereen sneller zijn doel bereiken in de ochtend.

Andere oorzaken van het verschil

Er is wel een belangrijke nuance aan te brengen. Een deel van de reden kan liggen in het feit dat deze groep simpelweg ook de tijd had om in de ochtenduren te sporten. Zo hebben ze mogelijk een meer voorspelbaar schema van hun dag. Dit kan bijvoorbeeld ook stress verminderen en slaap bevorderen. Dit zijn factoren waarvan bekend is dat ze een grote invloed op de gezondheid hebben. Ook is het bekend dat mensen die bekendstaan als ochtendmens een andere calorie-inname en energieverbranding hebben dan mensen die later op de dag op hun best zijn.