Hoeveel push-ups moet je op jouw leeftijd kunnen doen?

0
785

Iedereen wil fit en gezond zijn. Er zijn simpele manieren om te meten hoe goed je ervoor staat. Dat doe je bijvoorbeeld met een push-up test. Je bekijkt dan hoeveel push-ups je achter elkaar kunt in goede vorm. Er zijn standaarden gezet door internationale wetenschappers. Aan de hand daarvan kan je zien of je er goed voorstaat of niet. Dit is per leeftijd natuurlijk wel anders. Het is dan ook aantrekkelijk om eens te bekijken wat je op jouw leeftijd minimaal moet kunnen doen. Zo weet je ook of je nog werk hebt of niet.

Hogere leeftijd, lagere standaard

Wanneer je uitgaat van het aantal push-ups op rij, dan geldt dat je meer moet kunnen wanneer je jonger bent. Wel is het natuurlijk afhankelijk van de situatie waar je in zit. Wanneer je gewoon een gezond mens wilt zijn, dan ligt de grens lager dan wanneer je bijvoorbeeld bij de mariniers wilt of wanneer je persoonsbeveiliger wilt worden. We gaan er in dit artikel dan ook van uit dat het om gewone mensen gaat. Daarvoor geldt dat de lat lager komt te liggen naarmate de leeftijd hoger wordt.

Onder de 32, dan boven de 30

Wanneer je jonger bent dan 30, dan moet je meer dan 30 push-ups op rij kunnen doen. Wie tussen de 17 en 21 is, moet er bijvoorbeeld minstens 35 op rij kunnen doen om te kunnen zeggen dat de fysieke gezondheid goed is. Wie 22 tot 26 jaar oud is, moet er nog altijd minstens 31 kunnen en tot je 31e moet je er 30 kunnen. Pas daarna gaat de lat flink omlaag. Ben je nu dus nog jonger dan 30, maar kom je niet boven de 30 push-ups uit? Dan is het een goed idee om eens wat aan jezelf te werken. Dat doe je niet alleen door push-ups te trainen, maar bijvoorbeeld ook door af te vallen.

Meer dan 20 push-ups doen

Van de leeftijd van 32 jaar ben je nog altijd in goeden doen wanneer je minder dan 30 push-ups op rij kan. Tot de leeftijd van 36 jaar wordt het doen van 26 herhalingen op rij bijvoorbeeld als gezond gezien en tot de leeftijd van 41 moet je er minstens 24 kunnen. Tussen 42 en 46 jaar moet je er nog altijd 21 kunnen. Wanneer je dit soort aantallen haalt, dan zit je dus voorlopig wel goed. Na je 47e moet je er nog 16 kunnen en na je 52e nog altijd minimaal 11 op rij.

Andere vormen van meten

Wanneer je meer wilt bereiken dan alleen een goede algehele gezondheid, dan gelden ook andere standaarden. Wanneer je bijvoorbeeld militair wilt worden, dan liggen de grenzen voor sommige leeftijdsgroepen zelfs ver boven de 50 herhalingen achter elkaar, in minder dan een minuut tijd. Dan moet je dit niet alleen op de push-up, maar ook op de sit-up en chin-up kunnen. Als dat jouw doel is, dan is het dus ook belangrijk om goed uit te zoeken wat er van je verwacht wordt.