Essentiële kennis als je zelfstandig wordt

0
437
zelfstandige nieuw bedrijf

Het besluit nemen om zelfstandig te worden is spannend en uitdagend. Het biedt veel mogelijkheden om persoonlijk en professioneel te groeien. Maar voordat je de sprong waagt, is het belangrijk om kennis te hebben van de essentiële zaken die je moet weten als zelfstandige. In deze blog geven we jou de drie belangrijkste mee.

Btw-nummer voor zelfstandigen

Wanneer je start als zelfstandige is een btw-nummer aanvragen een cruciale stap. Een btw-nummer hebben, biedt verschillende voordelen en verplichtingen die je moet weten. Wanneer je een btw-nummer aanvraagt, registreer je jezelf bij de belastingdienst. Hierdoor mag je btw rekenen op de producten of diensten die je levert aan je klanten. Eens je bezit over je nummer, ben je verplicht om regelmatig btw-aangiftes in te dienen bij de belastingdienst. Doe dit op tijd en nauwkeurig om boetes te voorkomen. Verder kan je ook btw terugvorderen op zakelijke uitgaven en je kan internationale handelsactiviteiten uitvoeren.

Boekhouding

Wees je bewust van de voordelen die een goede boekhouding met zich meebrengt. Wanneer je je boekhouding goed bijhoudt, heb je een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je kan de financiële gegevens eenvoudig analyseren en de groei van je bedrijf volgen. Zo kan je weloverwogen beslissingen nemen in het belang van je onderneming. Daarnaast is een goede boekhouding essentieel om tijdig en nauwkeurig belastingaangiften in te dienen. De belastingdienst kan een controle uitvoeren. Wanneer je alle financiële gegevens goed bijhoudt dan verloopt de controle zonder problemen en kan indien nodig eenvoudig bewijs leveren.

Pensioensparen

Als zelfstandige ben je verantwoordelijk voor je eigen financiële toekomst, waaronder ook voor je pensioen. Je krijgt wel een wettelijk pensioen, maar het ligt lager dan dat van een werknemer. Bovendien hebben veel werknemers via een werkgever een groepsverzekering waarin ze extra sparen voor hun pensioen. Dat heeft een zelfstandige niet. Daarom is het essentieel dat je zo vroeg mogelijk begint met pensioensparen.

Er zijn verschillende opties voor pensioensparen als zelfstandige. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). Met een VAPZ kan je als zelfstandige op een gestructureerde manier extra pensioenkapitaal opbouwen. Je stort jaarlijks een premie naar keuze waarop je een rente geniet die aanzienlijk hoger ligt dan het geld dat je op de bank zet. Een andere mogelijkheid is kiezen voor een individuele pensioenrekening (IPT), dit is een persoonlijke spaarrekening die bedoeld is om pensioenkapitaal op te bouwen. De manier van werken is gelijkaardig aan die van een gewone spaarrekening. Het verschil zit in de fiscale voordelen en de beperkingen die gericht zijn op pensioenopbouw. Een IPT kan je inzetten als aanvulling op een VAPZ om je belastingvoordeel te optimaliseren. Opgelet, zo’n ITP kan je enkel gebruiken als je een vennootschap hebt.