Venetië, een kleine parel aan de Italiaanse kust

0
1343
blog placeholder

Venetië ontwikkelde een creatie mythe dat het werd opgericht door mensen die vluchtten voor Troy, maar het is waarschijnlijk ontstaan ​​in de zesde eeuw na Christus, toen de Italiaanse vluchtelingen ontsnapten aan Lombardse indringers die gelegerd waren op de eilanden van Venetië.
Er zijn bewijzen gevonden van een nederzetting in 600 CE, en die groeide, met een eigen bisdom tot gevolg tegen het einde van de zevende eeuw.
De nederzetting had al snel een buitenlandse bestuurder, een officieel benoemd door het Byzantijnse rijk, dat aan een deel van Italië hing vanaf een basis in Ravenna.
In 751, toen de Lombarden Ravenna veroverden, werd de Byzantijnse dux tot een Venetiaanse doge omgevormd, aangesteld door de koopman families die waren ontstaan ​​in de stad.

De ontwikkelingen tot een handelsmacht

In de komende eeuwen heeft Venetië zich ontwikkeld tot een handelscentrum, het bestuur van de stad was dan ook zeer tevreden om zaken te kunnen doen met zowel de islamitische wereld als het Byzantijnse rijk, met wie ze een speciale band had. Inderdaad, in 992 verkreeg Venetië speciale handelsrechten met het rijk in ruil voor het accepteren van de Byzantijnse soevereiniteit.
Met de tijd ontwikkelde Venetië zich tot een rijke stadstaat, en de onafhankelijkheid werd verkregen in 1082. Venetië kon haar handelsvoordelen behouden met Byzantium door haar zeemacht ter beschikking te stellen.
De overheid ontwikkelde ook,de eens zo dictatoriale doge aangevuld met ambtenaren, dan stadsraden, en in 1144 wordt Venetië voor het eerst een commune genoemd.

Venetië als economische grootmacht

In de 12de eeuw werd Venetië betrokken bij een reeks handelsoorlogen met de overgebleven resten van het Byzantijnse Rijk, voor de gebeurtenissen van het begin van de dertiende eeuw kreeg Venetië de kans om een ​​fysieke handelsrijk te vestigen: Venetië had ingestemd om een kruistocht te voeren naar het ‘Heilige Land ‘, maar de gesprekken liepen vast toen duidelijk werd dat de kruisvaarders het transport niet konden betalen.
Daarna heeft de erfgenaam van een afgezette Byzantijnse keizer beloofd om Venetië te betalen en zich tot het christendom te bekeren als ze hem op de troon zouden zetten. Venetië ondersteunde dit, maar toen hij was teruggekeerd,en niet in staat was om te betalen en niet bereid was om zich te bekeren tot het christendom,geraakten de relaties verzuurd en de nieuwe keizer werd vermoord.
De kruisvaarders hadden toen Constantinopel belegerd,geplunderd en veroverd. Veel schatten werden inbeslag genomen door Venetië, die eiste een deel van de stad Kreta op en grote gebieden rondom,waaronder delen van Griekenland, die werden allemaal venetiaanse handelsposten in een groot rijk.
Venetië die al in een lange strijd verwikkeld was geweest met Genua, een krachtige Italiaanse handelsrivaal, de strijd bereikte een keerpunt met de Slag van Chioggia in 1380,waardoor er een beperking in de handel met Genua kwam.
Anderen volkeren (waaronder de Turken) vielen Venetië ook aan, en het rijk moest worden verdedigd. Inmiddels was de macht van de dogen uitgehold door de adel. Na een zware discussie, in de vijftiende eeuw richtte de venetiaanse expansie zich tot het italiaanse vasteland met de verovering van Vicenza, Verona, Padua en Udine. Dit tijdperk, 1420-1450, was misschien wel het hoogtepunt van de venetiaanse rijkdom en macht zelfs de zwarte dood die Europa toendertijd in zijn greep had kon daar niet veel aan veranderen.

De ondergang van Venetië

De ondergang van Venetië begon in 1453, toen Constantinopel viel aan de hand van de ottomaanse turken, waarvan de expansie de stad zou bedreigen door de succesvolle inbeslagname van vele de oostelijke landen van Venetië.
Daarnaast hadden portugese zeelieden de hoorn van Afrika in handen,de opening van een andere handelsroute naar het oosten was een feit.
Uitbreidingen naar het vasteland Italiê liepen ook mis,toen de paus de Liga van Cambrai op de been zette met als doel Venetië uit te dagen. Het verslaan van de stad Cambrai en het feit dat er grote gebieden werden herwonnen konden het verlies van venetië’s reputatie niet meer goedmaken.
Overwinningen, zoals de Slag bij Lepanto op de Turken in 1571 konden de teloorgang van venetiê ook niet meer voorkomen. Voor een tijdje wist Venetië met succes de aandacht te verschuiven, door de productie op te drijven en zichzelf als de ideale, harmonieuze natie te verkondigen.
Toen de paus Venetië onder een pauselijke interdict plaatste in 1606, onder andere voor priesters,  in een seculiere rechtbank, Venetië won een overwinning voor de wereldlijke macht door de paus een stapje terug te dwingen. Maar in de zeventiende en achttiende eeuw kwam Venetië aan zijn ondergang, als andere maritieme bevoegdheden zoals Groot-Brittannië en Nederland de Atlantische Oceaan en de Afrikaanse handelsroutes inpalmden.

Einde van de Republiek

De Venetiaanse Republiek kwam aan zijn ​​einde in 1797, toen het Franse leger van Napoleon Bonaparte dwong de stad in te stemmen met een nieuwe, pro-Frans, ‘democratische’ regering, de stad werd smaakvol geplunderd. Venetië was kort oostenrijks na een vredesverdrag met Napoleon, maar werd terug frans na de Slag bij Austerlitz in 1805, en maakte deel uit van het kortstondige Koninkrijk Italië.
De val van Napoleon betekende voor Venetië een terugkeer onder het Oostenrijks bewind.
De verdere teloorgang hield aan, maar in 1846 maakte Venetië een nieuwe annexatie met het vasteland mee,en voor de eerste keer in zijn geschiedenis een verbindingdoor middel van een spoorweg. En het duurde niet lang of het aantal toeristen begon de lokale bevolking te overschrijden.
Er was een korte onafhankelijkheid in 1848-9, toen de revolutie in Oostenrijk in volle hevigheid bezig was, maar het oostenrijkse leger verpletterde de rebellen. Britse bezoekers begonnen te spreken van een stad in verval.
In de jaren 1860 werd Venetië onderdeel van het nieuwe Koninkrijk Italië, waar het blijft tot op de dag van vandaag, argumenten naar de beste manier om de venetiaanse architectuur en gebouwen te beschermen hebben geleid tot verwoede pogingen om het gevoel en de sfeer van de middeleeuwen te behouden. Maar de bevolking is gedaald tot de helft sinds de jaren 50 en overstromingen blijven jammer genoeg  een probleem.