Gerstekorrels en andere onzuiverheden van de huid

0
5030
blog placeholder

Onzuiverheden en reiniging

Enerzijds heeft het te maken met genetische aanleg en anderzijds is de reiniging van je huid belangrijk. Iemand met een vettere huid heeft als voordeel dat rimpelvorming vaak net iets trager gaat, maar verstopping van holtes in de huid (zoals die van de haarschacht) net weer iets vaker voorkomt.

Wat je bij iedere huidsoort moet doen is je de huid normaal reinigen en beschermen. Reinigen wil zeggen met een zachte gezichtsreiniger aan de slag gaan en tijdens de daguren bescherming tegen schadelijke invloed van buitenaf (dagcrème) en tijdens de nachtelijke uren de huid voeden (nachtcrème).

Spreekt voor zich dat periodiek de huid scrubben bevorderlijk is voor de huid, want je neemt alle dode huidcellen weg. Daarnaast is stomen ook goed voor het reinigen. De poriën open zich goed en door het zweten komen alle afvalstoffen naar buiten. Ook de gezichtshuid is er bij gebaad. Slechts bij een behoorlijke couperose (rode adertjes in het gezicht) moet je zorgvuldig zijn met stomen.

Talgklieren

Ieder mens heeft talgklieren en zijn essentieel voor het behoud van de huid (souplesse en waterafstotend). Ze liggen in de lederhuid en de haar die dieper begint met groeien gaat enig moment samen met de talgklieren richting de oppervlakte van de huid. Een haar kan meerdere talgklieren hebben. De talg wordt aangemaakt en vult de porie waar het haartje naar buiten aan het groeien is. Productie is afhankelijk van erfelijke factoren, hormoonhuishouding, leeftijd en voor een klein stukje ook van voeding.

Normaal gesproken zijn talgklieren daar waar haren groeien.
Dit gaat niet helemaal op, want op tepelhoven, de binnenkant van de voorhuid en
de lippen komen talgklieren voor en deze niet gekoppeld aan de eerder genoemde
haarzakjes. Deze talgklieren produceren gewoon talg, maar komt direct op de
huid terecht.

Gerstekorrel

De gerstekorrel is zo’n onzuiverheid die relatief veel voorkomt en lang niet altijd ‘even’ weg te werken is.  Het is een soort wit korreltje wat net onder de huid zit. Het wit is door de huid zichtbaar en betreft een verstopping van talgklieren, een kleine holte in een haarschacht. Deze holte vult zich langzaam met hard geworden talg (huidsmeer) en zo ontstaat het witte korreltje wat net onder de huid zit. Het is een onschuldige aandoening, maar wel ontsierend. Zeker als deze – zoals meestal – in het gezicht zit (veelal rond de ogen), maar rond de schaamstreek vinden we de gerstekorrels ook.

Als de gerstekorrel niet uit zichzelf weg gaat, wat ook bij een vrij groot percentage wel het geval is, dan is het weg laten halen door de schoonheidsspecialiste de beste oplossing. Dat is een klein klusje voor de professional. Zelf aan de slag gaan kan natuurlijk altijd, maar kan littekens achterlaten.

Gerstekorrels in de schaamstreek (op en rond de vagina) worden nogal eens door de gynaecoloog weggehaald. Als ze groter zijn kan dit onder plaatselijke verdoving. Afhankelijk van de grootte wordt er dan eventueel een hechting in gezet.

Talgkliercyste

Een variant op de gerstekorrel is de talgkliercyste en betreft ook een holte in de huid maar waar een gewone gerstekorrel talg bevat, bevat de talgkliercyste verweekte hoornschilfers. Deze ontstaat door het verstoppen van de normale uitgang van de haarfollikel en talgklier. Na verloop van tijd kan een onschuldig bultje een flinke bobbel worden.

De talgkliercyste gaat ook nogal eens vanzelf weg, maar de kans dat ze op dezelfde plaats terugkomt, is groter dan bij de gerstekorrel. Ook hier is zelf aan de slag gaan te doen, maar het infectiegevaar is groot en dus af te raden. Het infectiegevaar zit hem in de kleine maar open verbinding naar de huid. Het beste is de talgkliercyste weg te laten halen door een arts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here