Beter geïnformeerd genieten van je auto in het verkeer!  

0
343
auto verkeer

Mijn auto, mijn vrijheid. Je bent misschien ook verknocht aan je auto en houdt ervan om eindeloze ritten te maken naar de kust of het binnenland. Om te vermijden dat je straks wordt tegengehouden door de politie omdat je de regels niet honderd procent kent, zetten we ze voor jou nog eens op een rijtje.

Matig je snelheid

Hoe je het ook draait of keert, de kans dat je een keer te snel rijdt is groot. Denk maar aan het inhalen van een chauffeur die de hele tijd zeer traag blijft rijden en waarbij je wat gas bijgeeft om hem voorbij te steken. Ook in de bebouwde kom kan het gebeuren dat je  enkele kilometers boven de 50 km op je teller ziet staan. Het is dus nooit verkeerd om op de hoogte te zijn van alle informatie wanneer je een snelheidsovertreding in de bus krijgt. Wanneer je geflitst wordt, krijg je een geldboete in de bus, maar heb je echt véél te snel gereden, dan kan het zijn dat je een rijverbod wordt opgelegd.

Drinken en rijden gaat niet samen

Alcohol drinken en rijden, het is een combinatie die absoluut niet samen gaat. Dronken achter het stuur zitten kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Tijdens de eindejaarsperiode draait de BOB-campagne weer op volle toeren. Deze actie wil extra in de verf zetten dat alcohol en autorijden niet samengaan. Heb je te veel gedronken? Dan is een BOB inschakelen of een taxi bellen de beste oplossing. Een zwakke weggebruiker te laat opmerken of de concentratie verliezen tijdens het autorijden en zo een gevaar zijn voor andere weggebruikers, dat wil je toch niet op je geweten hebben?

Nultolerantiebeleid 

Iets minder bekend zijn de regels rond het besturen van je voertuig als je onder invloed bent van verdovende middelen. Het nultolerantiebeleid maakt dat je meteen strafbaar bent als er drugs in je lichaam worden aangetroffen. De politie is gemachtigd om via een speekseltest te detecteren of je bijvoorbeeld marihuana hebt gebruikt. Een drug blijft gedurende een bepaalde periode in je lichaam waardoor je dus absoluut geen voertuig mag besturen. Houd er altijd rekening mee dat drugs na hun uitwerking toch een positief resultaat kunnen geven bij een speekseltest.

Te weinig

Wees je er ook bewust van dat alle documenten aanwezig moeten zijn in je voertuig bij een controle door de politie. Het digitale verzekeringsbewijs mag dan wel van kracht zijn waardoor je het papieren exemplaar niet meer moet meenemen, maar vergeet niet dat je dit document digitaal moet kunnen tonen. Bovendien is het inschrijvingsbewijs en een keuringsattest nog steeds verplicht, net als je rijbewijs dat je altijd op zak moet hebben. Geen vrijgeleide dus om zonder papieren de baan op te gaan.