Wat is lenen

0
1405
blog placeholder

We leven in een wereld die steeds meer gericht is op materialistische zaken. We hebben nooit genoeg en willen altijd meer. Wanneer je te weinig geld hebt om een bepaalde droom te verwezenlijken of om iets wat je hard nodig hebt te kunnen kopen is lenen een oplossing. Tegenwoordig wordt dit als oplossing aangeboden bij ieder geldprobleem en wordt er geen aandacht besteed aan de nadelen van geld lenen.

De meest voorkomende leenvormen zijn lenen op onderpand, persoonlijke lening, doorlopend krediet, koop op afbetaling, huurkoop en lease.

Lenen op onderpand is vaak voordeliger dan andere leenvormen, omdat er meer zekerheid is voor de geldschieter. Aangezien de lener een onderpand ‘achterlaat’ zal deze vrijwel zeker zijn of haar lening terugbetalen. Er zijn verschillende soorten van lenen op onderpand, zoals de hypotheek, effecten en levensverzekeringen.

Bij de persoonlijke lening maak je gebruik van een aflopend krediet. Het verschil tussen een persoonlijke en doorlopende rekening is dan ook dat je bij een doorlopende rekening de afgeloste bedragen opnieuw kan opnemen, terwijl dat bij een persoonlijke rekening niet het geval is.

Onder koop op afbetaling verstaan we alle koopovereenkomsten die in termijnen afbetaald worden. Een voordeel hiervan is dat je het product al eerder kan aanschaffen, maar het pas later mag betalen. Een tegenhanger daarvan is echter wel dat het product na verloop van termijn verouderd en jij dan nog aan het afbetalen bent. Huurkoop is een speciale vorm van koop op afbetaling, waarbij het product pas eigendom van de betaler is wanneer het gehele bedrag is afbetaald.

Bij het leasen van goederen wordt het product voor een bepaalde periode tot beschikking gesteld aan de zogehete ‘lessee’. Deze betaalt voor het leasen een vaste vergoeding. Er zijn drie hoofdvormen: operational lease, financial lease en sale and lease back. Operational leasen lijkt veel op huren en de overeenkomst kan makkelijk opgezegd worden. Financial leasen lijkt veel op huurkoop. De looptijd van de lease-overeenkomst is over het algemeen gelijk aan de economische levensduur van het goed. Het verschil met sale en leaseback is dat de lessee eerst eigenaar was van de geleasde zaken.

Het allergrootste nadeel van lenen is dat je het geleende goed weer terug moet betalen. Veel mensen komen dan ook in de problemen doordat ze te veel lenen. De schulden stapelen zich op wat voor sommigen een aanleiding is om nog meer te gaan lenen. Het is dus belangrijk om het bedrag te lenen dat bij je inkomen past.

Wanneer je negatief te boek staat bij de BKR (Bureau Krediet Registratie), wordt het lastig om een nieuwe lening af te sluiten. Dit is om de risico’s van de geldschieters te beperken. Als je namelijk te veel schulden hebt open staan wordt het je onmogelijk gemaakt om daarbij te lenen. Tegenwoordig zijn er wel leningsinstanties die, ondanks een negatieve BKR registrering, toch geld willen lenen. Het nadeel hiervan is dat het de mensen makkelijker wordt gemaakt om hogere schulden te maken. Een registratie wordt tot vijf jaar na de beëindiging van het krediet bewaard. Hierna wordt deze automatisch verwijderd.

Als je besluit om te lenen is het belangrijk om voldoende informatie in te winnen, want op die manier kan je problemen met een lening voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here