Zo verminder je jouw afvalberg

0
246

Veel mensen maken er tegenwoordig hun lifestyle van om zo min mogelijk afval te produceren. Dat betekent dat je op zoek gaat naar producten die je zo volledig mogelijk kan gebruiken. Of je kan de overgebleven delen hergebruiken, bijvoorbeeld als grondstof. Op die manier dring je dan je persoonlijke afvalberg terug. En als voldoende mensen dit doen, dan wordt de afvalberg als geheel kleiner. Het is dan dus ook wel handig om te weten wat je allemaal kan doen om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn in ieder geval voldoende dingen die je kan doen.

Iedere keer iets verbeteren

Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat het verminderen van jouw afvalberg geleidelijk gaat. Je zal iedere keer iets moeten aanpakken. Je kan langzaam maar zeker dingen veranderen. Misschien heb je bijvoorbeeld al je eigen boodschappentas, omdat je nergens meer plastic tasjes krijgt. Op die manier zet je al een goede stap. Daarnaast kan je nog veel meer doen om te zorgen dat de hoeveelheid afval die jij produceert een stuk kleiner wordt. Het zal je verbazen hoeveel dingen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de situatie.

Herbruikbare middelen gebruiken

De belangrijkste stap die je kan zetten, is het gebruik van herbruikbare middelen. Dat begint bijvoorbeeld al bij de eerdergenoemde boodschappentas. Ook flesjes kan je beter hergebruiken. Dat doe je niet met de flesjes die je koopt in de supermarkt. Koop daar echt een eigen fles voor. Die slijten minder hard en zijn dus ook beter voor jouw gezondheid. Ook boterhamzakjes, rietjes en allerlei andere materialen die we voorheen weggooiden zijn tegenwoordig in herbruikbare vorm te krijgen. Ook goed is het om een eigen mok op je werk te hebben staan, in plaats van de vele koffiebekertjes die erdoorheen gaan op een dag.

Maak meer van maaltijden

Een andere manier om jouw afvalberg te verminderen is door meer van maaltijden te maken. Dat doe je door anders met kliekjes om te gaan. Natuurlijk kan je het later in de week nog eens opwarmen en dan opeten. Je kan echter ook hele nieuwe dingen ermee maken. De tomatensaus voor de pasta van dinsdag, kan op vrijdag bijvoorbeeld een prima basis zijn voor soep. Door je te verdiepen in wat je allemaal met overgebleven voedsel kan doen, kan je er veel meer uithalen en zal er dus ook veel minder weggegooid worden. Dit kan een groot verschil maken.

Een nieuw doel zoeken

Tot slot is het slim om een nieuwe bestemming voor materialen en items te zoeken. De bakjes van de Chinees zijn bijvoorbeeld nog eens te gebruiken om andere dingen in te bewaren. Oude gebruiksvoorwerpen worden accessoires in je nieuwe interieur. En alles wat groter is en nog van goede kwaliteit, kan je te koop aanbieden op allerlei websites. Of je doneert het aan de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Er is namelijk lang niet altijd de noodzaak om iets nieuws te kiezen. Vaak kan je een product nog een tweede, derde of vierde leven geven op deze manier.