Wat is FastFood

0
3459
blog placeholder

Fastfood is letterlijk voedsel dat je ‘snel’ kan afhalen (een snelle hap tussendoor). Voorbeelden hiervan zijn frieten, kroketten en hamburgers.

Geschiedenis

Fastfood is eigenlijk de wereld ingeschoten met een van de bekendste fastfoodketens, namelijk McDonald’s. De eerste McDonald’s werd gesticht door de broers Dick en Mac McDonald in 1940 in San Bernardino. Zij waren de eerste die het ‘Speedee Service System’ in hun restaurant ontwikkelden. Het voedsel was snel klaar en af te halen aan de balie, zoals dat nu nog steeds is. Na McDonald’s volgden in Amerika nog meer bekende fastfoodketens met een soortgelijk systeem, onder meer Burger King, Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken.

Voedsel

De fastfoodketens hebben al heel wat kritiek hebben moeten slikken, voornamelijk tegenover het voedsel. Volgens wetenschappers zou het voedsel te veel energie (en dus calorieën) bevatten. Ons lichaam zou deze overvloed aan energie niet kunnen verwerken en daardoor onze eetlustmechanismen in de war brengen. Daarbij komt dus dat het teveel aan calorieën zich omzet in vet. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat fastfood dus allerminst gezond is. Het zou ook een oorzaak zijn van de stijgende hoeveelheid zwaarlijvige kinderen en bij diegenen ook een verslaving aanwakkeren. Fastfoodketens maken veeleer gebruik van voedsel dat gemaakt wordt in fabrieken door middel van massaproductie. Het voedsel is gemaakt om zonder bestek te eten, ook wel “finger food” genoemd.

Reclame

Niet alleen op het voedsel krijgen de fastfoodketens kritiek, maar ook op hun reclame. Via reclame richten ze zich voornamelijk op kinderen, wat door heel wat mensen niet geapprecieerd wordt. Door middel van speelgoed en bepaalde acties zouden kinderen hun ouders overtuigen om een fastfoodketen te bezoeken.

Het restaurant

Een doorsnee fastfoodketen heeft een eetruimte voor de klanten, een gedeelte waar de medewerkers het eten kunnen klaarmaken, eventueel een speelruimte en ook een “drive-in”. In bepaalde restaurants wordt gebruikt gemaakt van felle kleuren en ongemakkelijke zitjes, zaken die de klanten zouden wegjagen. Het is de bedoeling dat klanten dan eerder zouden weggaan zodat de volgende klanten er kunnen gaan zitten. Ook zijn de ketens bekend door de “drive-in”. Hierbij kan de klant terwijl hij in de auto zit eten bestellen en het daarna afhalen.

Slow Food

De anti-fastfood beweging “Slow Food” zet zich af tegen de opkomst van de fastfood. Ze willen graag de culturele of traditionele keuken behouden, daarbij dus ook het gebruik van zaden, dieren en gewassen. Het idee is in 1986 begonnen door de Italiaan Carlo Petrini. Hij verzamelde een aantal vrienden van de culinaire sector om van het ‘culinair samenzijn’ te genieten. Eind 1989 werd dan uiteindelijk het ‘International Slow Food Movement’ opgericht met als logo: de slak.

Supersize Me

Supersize Me is een Amerikaanse documentaire die in 2004 uitgebracht werd door Morgan Spurlock. In de film gaat Spurlock zelf een 30-dagen durende test uitvoeren waarbij hij alleen McDonald’s fastfood eet en geen sport meer doet (oftewel: 5000 stappen per dag). Hij ‘moest’ elke dag 3 keer McDonald’s eten en elk menu item 1 keer genomen hebben. Tevens moest hij de ‘Supersize’ optie kiezen als deze hem aangeboden werd. Voor de test woog hij 84 kg en was hij 1m88 groot. Na deze 30 dagen was hij maar liefst 11 kg bijgekomen en had hij zijn lever zwaar beschadigd. Het duurde 14 maanden voor Morgan Spurlock om deze 11 kg te verliezen. De film was voornamelijk gemaakt om te bewijzen wat McDonald’s allemaal met het lichaam kan doen en hoe gevaarlijk het kan zijn. Er is tevens een bewerkte versie, Super Size Me Educationally Enhanced, gemaakt voor op de Amerikaanse scholen te tonen. Als reactie heeft McDonald’s de ‘Supersize’ optie uit het menu gehaald (vooral in Amerika bekend) en gezondere menu’s aangeboden. Tevens heeft McDonald’s in Engeland een stappenmeter aangeboden die telt hoeveel stappen je per dag maakt. De stappenmeter kan je vinden in een “Go Active! Meal” waarbij ook een cola light, salade en gegrilde kip zit.

Gezond

Fastfood hoeft in principe niet schadelijk te zijn, dus hier alvast enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je én fastfood wil eten én gezond wil blijven. Ten eerste hangt het er grotendeels vanaf hoe vaak je een fastfoodketen bezoekt en wat je daar dan kiest. Probeer hamburgers en pizza’s te vermijden, die bezitten namelijk over het algemeen veel calorieën. De ‘gezondste’ sausjes zijn slasaus en ketchup, deze bevatten minder vet. Een slaatje is gezond, maar let op, je verliest er geen calorieën mee dus kan je dit beter als een alternatief voor iets ongezonder kiezen. Veel fastfoodketens kunnen je ook helpen met het berekenen van ‘jouw juiste menu’ en je kan in het restaurant zelf vaak ook het aantal calorieën terugvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here