Vlieghavens Londen

0
1348
blog placeholder

Heathrow

De nummer 1 vlieghaven van Groot-Brittannië is London Heathrow Airport. Het is de grootste en drukste vlieghaven van heel Groot-Brittannië. Heathrow bezet de derde plaats van drukste vlieghaven, op grond van passagiersvervoer, op wereldschaal. De luchthaven is gelegen in het westen van Londen. De vlieghaven ligt op een afstand van 24 kilometer van Centraal Londen. Sinds 2008 kent Heathrow vijf terminals. Op jaarbasis bewerkt de luchthaven rond de 67 miljoen passagiers. De luchthaven wordt gebruikt door meer dan negentig luchtvaartmaatschappijen, waaronder US Airways en El Al.

 

In het afgelopen twee jaar is de luchthaven een aantal keer in het nieuws gekomen. Milieuactivisten prostesteerden (en protesteren) tegen de uitbreiding van de vlieghaven. In 2007 betroffen de protesten de vergroting van Heathrow. Een jaar later, in 2008, hield men protesten tegen de aanleg van een derde runway.

 

Gatwick Airport

Gatwick Airport staat op de tweede plaats. Het vliegveld bestaat sinds 1958. De vlieghaven kent maar twee terminals, North en South. Gatwick Airport is gelegen op een afstand van 48 kilometer van Londen, in West Sussex. De luchthaven is ideaal gelegen: het aangrenst de M23. Vlak dichtbij ligt de snelweg naar Londen, de M25. Het is ook mogelijk om via het openbare vervoer van het vliegveld te verplaatsen naar Londen. Naast de South Terminal is een station gebouwd: de Gatwick Airport railway station. Vanaf het station kan men naar verschillende bestemmingen gaan. Zo is er een trein die naar Luton Airport gaat en een bus die Gatwick Aiport met Heathrow verbindt. Met de Gatwick Express kan de reiziger van de luchthaven naar Londen Victoria (Londen Centrum). Naast de Gatwick Express zijn er ook andere netwerkbedrijven als First Capital Connect en CrossCountry.

 

London Stansted Airport

London Stansted Airport is de derde drukste vlieghaven van Groot-Brittannië. Stansted staat bekend om zijn status als de vlieghaven van low budget airlines, zoals Ryanair. De vlieghaven is gevestigd in Essex, 50 kilometer van Londen af. Het treintraject van Stansted Express maakt het mogelijk dat de reiziger van het vliegveld naar Londen kan gaan: Londen Liverpool Street of Londen Tottenham Hale. Binnen 45 minuten staat men in hartje Londen.

 

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Londen Stansted Airport gebruikt door Royal Air Force (de Engelse luchtmacht. De commerciële exploitatie van de luchthaven begon pas in de jaren zestig van de vorige eeuw. De bedoeling was dat deze luchthaven een goedkopere en meer toegankelijkere alternatief zou moeten vormen op de duurdere Heahtrow en Gatwick Airport. London Stansted Airport kan een doorvoer van hoogstens 25 miljoen passagiers aan, tweeënhalf keer zo minder als Heathrow. Gezien het belang van de luchthaven en de flinke toename van het aantal passagiers, zijn er plannen op tafel om de luchthaven uit te breiden.

 

London Luton Airport

London Luton Airport valt net buiten de top drie drukste vlieghavens van Groot-Brittanië. De luchthaven is gelegen op een afstand van vijftig kilometer van Londen, in de stad Luton. In zijn zeventigjarige bestaan (1938) heeft de luchthaven zich weten te schoppen op de tv. De vlieghaven is de thuishaven van vliegmaatschappijen als Easyjet. London Luton Airport is ideaal gelegen aan de M1 motorway. Is de auto geen optie, dan kan men altijd nog de trein naar Londen nemen vanaf de Luton Airport Parkway railway station. Het station ligt op een anderhalve kilomter afstand van de luchthaven. Om de reizigers van gemakken te voorzien, rijdt er tussen de luchthaven en de station een shuttle bus. Vanaf Luton Airport Parkway railway station is het mogelijk om de trein te pakken naar verschillende bestemmingen. Een trein brengt de reiziger binnen veertig minuten in Londen (Londen St. Pancras). Ook is het mogelijk om de bus naar Londen te pakken: de reisduur ligt hier rond de zestig minuten.

 

Met zijn vierde plek wist de vlieghaven zich op de buis te werken: Luton Airport. Een tv-serie over Luton Airport waarin de kijker te zien krijgt hoe de gang van zaken is. Net als de luchthaven van Stansted diende Luton Airport als een basis voor de Royal Air Force gedurende de Tweede Wereldoorlog. Pas in 1990 werd de vlieghaven omgedoopt tot London Luton Airport. Om het beeld compleet te maken werd veertig miljoen pond besteed aan het bouwen van een terminal. De terminal werd officieel geopend door de Engelse Koningin (Elizabeth II) en haar man. Het aantal passagiers stijgt in grote getallen. In 1998 lag het aantal passagiers op 4,1 miljoen. In zes jaar tijd is dit aantal verdubbeld tot 9,1 miljoen (in 2005).

 

London City Airport

Op de vijfde en laatste plaats is de London City Airport. Deze luchthaven ligt in tegenstelling tot de andere luchthavens in Londen zelf. De vlieghaven is gelegen in het oosten van Londen, vlak naast de rivier the Thames. Grote namen als Air France en Lufthansa maken gebruiken van de luchthaven die maar één shortrun landingsbaan heeft. Er zijn plannen om een tweede landingsbaan te bouwen, zodat de luchthaven een doorvoer van acht miljoen passagiers per jaar zal aankunnen. Naast de luchthaven is een station gebouwd, waar men de trein en de bus kan pakken: the London City Airport  DLR (Docklands Light Railway). Aangezien men zich in Londen bevindt, is het mogelijk om van verschillende treinstations over te stappen op de Londense metro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here