Tip 1: Modetrends
Is er iets in de mode dat je graag wilt? Bedenk dan dat mode vaak cyclisch is en dat trends terugkeren. De kans is groot dat hetgeen je zoekt nog ergens op zolder ligt bij iemand. Zoek binnen de modetrends je eigen stijl: zo gaat de inrichting langer mee. Je kan eventueel de mode in grote lijnen volgen maar persoonlijke accenten leggen met diverse decoratie-artikelen: die zijn makkelijk vervangbaar om een andere sfeer te creëeren.
Tip 2: Tweedehands
Op rommelmarkten, kringloopwinkels en tweedehandswinkels vind je veel bruikbaar materiaal om je woning in te richten.
Tip 3: Recyclen
Tweedehands materiaal of verouderde meubels en decoratie-artikelen kan je zelf vernieuwen. Hout kan afgeschuurd en geschilderd worden (of enkel vernist), metalen voorwerpen kan je overschilderen, lusters kan je meestal zelf omvormen, kasten kan je opfleuren met stickers of sjablonen enz… . Zo ben je er zeker van dat je een uniek meubelstuk of decoratie hebt.
Let er wel op dat de basisstructuur van het voorwerp stevig is (vb: geen houtwormen of constructiefouten of zwakheden) of verstevig het indien mogelijk. Volg ook de gebruiksvoorschriften van lak of verf: voor sommige soorten heb je een masker nodig.
Tip 4: Einde reeksen en uitverkopen
Uitverkopen en koopjes zijn interessant om goedkope artikelen te vinden. In veel winkels vind je ook koopjeshoeken waar overschotten of einde reeksen aan verlaagde prijs verkocht worden. Sommige meubelwinkels bieden ook beschadigde meubels aan. Vaak zijn het lichte beschadigingen die eenvoudig op te lossen zijn.
Tip 5: “Out of the box” denken
Met creatief denken bereik je veel. Met eenvoudige middelen kan je je huis persoonlijk inrichten met unieke meubels en decoratie. Volgende tips kunnen je hierbij helpen:
bestemming: je hoeft niet alles te gebruiken waarvoor het gemaakt is. Bekijk een voorwerp los van de functie en kijk of het nog andere bestemmingen kan hebben. Een salontafel kan bijvoorbeeld ook als een zitbank dienen met een kussen erop (vastgemaakt of vastgelijmd) of een poef kan als tafel dienen met een dienblad erop of een ton kan als plantenstaander dienen of … . Laat je creativiteit de vrije loop. Let wel op structurele zwakheden (niet elke salontafel kan als bankje dienen).samenstellen: je kan ook een nieuw meubelstuk samenstellen door meubels die bij elkaar passen (of juist met botsende kleuren of vormen) tot een geheel om te vormen. 2 (of meerdere) smalle boekenkasten kunnen samen een orginele kast vormen door ze horizontaal op elkaar te stapelen en vast te maken met klemmen of schroeven. Een ander voorbeeld is een salontafel waaronder je brede lade(s) bevestigt van een andere kast of een kleerkast waarin je een ladenkast verwerkt. Met de juiste instrumenten (een goede schroefboor is zeker aan te raden) en stevige onderdelen (schroeven, haakjes, platen enz…) is dit mogelijk voor iedereen.bedenken: met eenvoudige meubelpanelen of deuren kan je zelf veel orginele meubelstukken maken. Een tafel hoeft bijvoorbeeld niet meer te zijn dan een plank met poten of een stevige krat eronder. Planken kan je vaak op maat laten zagen in doe-het-zelfzaken en poten kan je kant-en-klaar kopen. Tip 6: Textiel
Textiel brengt warmte in een kamer. Met gordijnen, kussens en tafelkleedjes, plaids en dergelijke kan je sfeer brengen in een kamer. Je kan ze vaak voorgemaakt kopen in decoratiewinkels of tweedehands in kringloopwinkels. Ze zijn ook eenvoudig te maken. Gordijnen kunnen ook kleurrijke dekens zijn die je met gordijnlint of aangenaaide haakjes ophangt. Kussens en tafelkleedjes kan je maken van mooi textiel zoals gebruikte kledingstukken of afgeprijsd textiel. Veel textielzaken verkopen ook resten textiel als coupons.
Textiel kan ook als wanddecoratie dienen: een opvallende print tegen de muur vult de kamer aan. Ook oude lakens kunnen als decoratie gebruikt worden.
Tip 7: Vloerbedekking
Vloerbedekking kan je vaak tweedehands kopen. In veel winkels waar ze vloerbedekking verkopen, kan je ook resten aan verminderde prijs kopen. Ook online worden vaak overschotten van vloerbedekking verkocht op tweedehandssites. Vaak zijn de restanten genoeg voor een kleine kamer.
Met resten vloerbedekking van gelijke dikte (vast tapijt bijvoorbeeld) kan je ook een orgineel patroon leggen. Dit kan een eenvoudig patroon zijn zoals een dambordpatroon, maar ook een ingewikkelder patroon met een ster of motieven. Hierbij is het belangrijk dat de randen recht afgesneden worden en goed aansluiten. Je kan de stukken vloerbedekking vastplakken met dubbelzijdige tape. Als de dikte overeenkomt, kan je het patroon afwerken met tapijttegels. Maak het patroon echter niet te ingewikkeld: een vloer is bedoeld om over te lopen. Als je veel kleine stukjes gebruikt, is de kans groot dat ze niet goed op hun plaats blijven zitten. Daarom is het aan te raden grotere stukken te gebruiken in de basisvormen (vierkant, driehoek en cirkel). Deze zijn het makkelijkste vast te lijmen.
Tip 8: Verlichting
Met de juiste verlichting creëer je een goede sfeer: pas de verlichting aan aan het gewenste doel. Indirecte verlichting geeft een gezellige en warme sfeer, maar is niet aan te raden in werkruimtes waar je meer licht nodig hebt. Met verlichting kan je ook een deel van de kamer benadrukken of juist verdoezelen.
Nieuwe lusters kosten veel. Je kan zelf gebruikte lusters herstellen of een nieuw uiterlijk geven met verf en (warmtebestendige) materialen. In doe-het-zelfzaken kan je ook sockets voor lampen kopen en hierrond een luster maken.
Tip 9: Decoratie
Alledaagse voorwerpen kunnen als decoratie dienen door ze een bijzondere plaats te geven. Afhankelijk van de ruimte en de sfeer dat je wilt creëeren kan je bijvoorbeeld gebruikt speelgoed of keukengerief met opvallende vormen of kleuren of schoolgerief op een kast, vensterbank of boekenplank leggen.
Ook muurdecoratie hoeft niet duur te zijn: naast foto’s kan je ook posters of afbeeldingen in tijdschriften of kindertekeningen of zelf gemaakte schilderijen (eenvoudige strepen waterverf op papier geven een prachtig resultaat na opdrogen) of stukjes textiel (een mooi bloemmotief) of behangpapier of zelfs gedroogde bloemen en keukenkruiden inkaderen. Gebruik je verbeelding en bekijk het voorwerp weer los van de bestemming.
De natuur biedt in elk seizoen veel mogelijkheden om ons woning op te fleuren. Elk interieur kan je iets extra geven met een boeket bloemen of een opvallende potplant. Daarnaast vind je in de natuur ook mooi gevormde takken of dennenappels of noten of zelfs gras waarmee je zelf decoratie kan maken. Je kan alles puur natuur houden in de oorspronkelijke kleuren en vormen of verder bewerken. Ongedierte krijg je makkelijk uit hout of schelpen door ze in kokend (zout) water te leggen en te laten drogen (nat hout kan kromtrekken tijdens het drogen: soms geeft dit een zeer mooi resultaat). Je kan natuurlijke materialen met verf behandelen of lakken. Hout en dennenappels kan je ook een nachtje laten rusten in zout water en daarna laten drogen voor “ijskristallen”. Fruit en bloemen kan je ook zelf drogen.
Tip 10: Inspiratie
Hou je ogen en oren open voor inspiratie: andere woningen, winkelinrichtingen, interieurprogramma’s, tijdschriften, hotelkamers enz… kunnen een bron van inspiratie zijn. Onthou wat je mooi vind en personaliseer het. Je kan foto’s en schetsen bewaren in een scrapbook (inspiratieboek).