Global Warming

0
1018
blog placeholder

Momenteel is de opwarming van de aarde een groot punt in de politiek, de media en onder de mensen zelf. We moeten zuinig zijn met energie, water en warmte, want anders staat West-Nederland over dertig jaar onder water, zijn de poolkappen gesmolten en ga zo maar door. Zo’n vaart zal het allemaal ook weer niet lopen, maar het is zeker wel een kwestie waar de mensen zich mee bezig mogen houden.

Wat gebeurt er nou eigenlijk bij die zogenoemd ‘Global Warming’? De temperatuur van de aarde blijft maar stijgen en er vinden vreemde klimaatveranderingen plaats. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de temperatuur van deze aardkloot met maar liefst 0,74°C gestegen, maar naar verwachting zal de temperatuur tot 2100 door blijven stijgen. Zo’n flinke temperatuurstijging van zo’n groot oppervlak vindt niet zomaar plaats en dus is er ook een oorzaak. Doordat mensen met grote hoeveelheden broeikasgassen als koolstofdioxide uistoten, wordt het broeikaseffect alleen maar groter, wat de toename in temperatuur veroorzaakt.

Er zijn veel manieren om ‘groener’ te leven en je hoeft er niet eens veel moeite voor te doen. Wanneer je bijvoorbeeld je gewone stroom omzet in groene stroom, help je al een handje mee. Met één telefoontje kun je dit al regelen en je betaalt geen cent meer dan voorheen. Tegenwoordig heeft iemand er wel minstens 1: een mobieltje. Door opladers van mobiele telefoons, maar ook van computers of MP3-spelers, na het gebruik uit het stopcontact te trekken, bespaar je energie. Bovendien is het ook beter voor je elektriciteitsrekening en voor je opladers zelf.

Een wat duurdere investering maar wel heel erg groen is het nemen van zonnepanelen op je dak. Deze panelen werken op zonne-energie en tappen als het ware energie van de zon af. Door zonnepanelen te nemen kun je je hele huis van stroom voorzien, zelfs als er wolken zijn.

Een tijdje geleden heeft het Ministerie van milieu de energiebox geïntroduceerd. In deze box bevinden zich meerdere artikelen die bijdragen aan een gezonder milieu. Hierbij moet gedacht worden aan spaarlampen (gaan langer mee en geven warmer licht), tochtstrippen (houden de warmte binnen), deurveren (deuren sluiten dan automatisch, wat ook tocht tegengaat), radiatorfolie en waterbespaarders (zorgen ervoor dat er niet meer water wordt verloren dan nodig is).

Hele kleine dingen die je kan doen om het milieu zo min mogelijk te belasten zijn de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen, niet afwassen met een open kraan, licht uitdoen in ruimtes waar je je niet bevind en in plaats van de verwarming hoger te zetten een trui aantrekken.

Uit de vorige voorbeelden blijkt dat je geen milieuactivist hoeft te zijn om toch mee te werken aan een groenere wereld. En als iedereen een klein beetje bijdraagt (hoe meer hoe beter natuurlijk), dan kunnen we ervoor zorgen dat de ozonlaag wat langer meegaat, Nederland droog blijft en we geen sneeuw krijgen midden in de winter. Bovendien help je de komende generaties zodat zij op een fatsoenlijke manier op deze aardkloot kunnen blijven leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here