Waarom is het zo koud op de operatiekamer?

0
6154
blog placeholder

Veel patiënten ervaren de operatiekamer als onaangenaam koud, of hebben het na een operatie erg koud. Hoe kan dat? Blijkbaar is de temperatuur op de operatiekamer erg laag.

De operatiekamer

De temperatuur op het operatiekamercomplex kan apart van de rest van het ziekenhuis geregeld worden. In veel ziekenhuizen kan op elke operatiekamer afzonderlijk de temperatuur geregeld worden. Dit laatste is voor alle betrokkenen de meest ideale situatie.
Welke temperatuur er gekozen wordt is afhankelijk van een aantal factoren, en heeft bepaalde voor- en nadelen. Waarom kiest men voor een lagere temperatuur op de operatiekamer?

Een lage omgevingstemperatuur:

Voordelen:

Minder groei van micro-organismen, dus minder verontreiniging op de operatiekamer.
Het operatieteam heeft minder last van warmte en benauwdheid die veroorzaakt worden door de steriele jas, het masker, de handschoenen en de OK-lampen. In een koele omgeving is de concentratie verhoogd, zijn er minder irritaties en is de kans op zweetdruppels in de operatiewond nihil.
Voor sommige operaties is afkoeling van de patiënt gewenst om de operatie meer kans van slagen te geven.

Nadelen:

De patiënt koelt ongewenst af, zeker bij een groot wondoppervlak en langdurige operaties. Dit heeft nadelige gevolgen voor verschillende lichaamsfuncties waaronder bijvoorbeeld de stolling. Ook de zuurstofbehoefte is groter bij een afgekoelde patiënt.
Spoelvloeistof en infuusvloeistof koelen snel af. De patiënt koelt dan niet alleen aan de buitenkant af, maar ook inwendig.
Het operatieteam koelt af en krijgt mogelijk stramme handen en spierpijn in de nek/schouders.
Sommige materialen die gebruikt worden tijdens de operatie vereisen ‘kamertemperatuur’ voor een optimale werking. Bijv. cement bij orthopedische ingrepen.

Een hoge omgevingstemperatuur:

Als kinderen geopereerd worden, zeker de hele kleintjes, is een temperatuur van rond de 27.C gewenst. De reden hiervan is dat kinderen relatief nog sneller afkoelen dan volwassen. Dit brengt de vitale lichaamsfuncties serieus in gevaar.

Al is een warme operatiekamer voor de patiënt vele malen aangenamer, de gemiddelde temperatuur voor een operatiekamer ligt tussen de 18-20 graden.
Als men de temperatuur op de operatiekamer zelf kan regelen is het een patiëntvriendelijk gebruik om de temperatuur hoog te laten, zolang de patiënt wakker is. Zodra er afgedekt is met steriele doeken en de patiënt eventueel een warme-lucht blazer heeft gekregen, mag de temperatuur omlaag. Tegen het einde van de operatie draait men de temperatuur dan weer hoog zodat de patiënt in een warme omgeving wakker wordt.

Bijkomende factoren

Zoals gezegd, meestal is de temperatuur op de operatiekamer tussen de 18-20 graden C. Toch voelt het vaak veel koeler aan. Dit komt mede door de voortdurende luchtverversing die er op een operatiekamer plaatsvindt, de zogenaamde ‘airflow’. Deze flow zorgt voor een continue stroom van lucht, zodanig, dat er geen stof- en vuildeeltjes in de operatiewond kunnen dwarrelen. Door deze luchtstroom is er meer afkoeling dan als het ‘windstil’ zou zijn.
Een factor die ook niet te onderschatten is, is de bewuste of onbewuste gespannenheid voor een operatie. Gespannenheid veroorzaakt vernauwing van de kleine bloedvaatjes, bijvoorbeeld in handen en voeten. Hierdoor heeft de patiënt al koude handen en voeten voordat hij/zij naar de operatiekamer komt. Alleen bij actief opwarmen met een warme deken, een warmelucht- blazer of met warme vloeistoffen voelt de patiënt zich weer aangenaam warm worden. In veel ziekenhuizen krijgt iedere operatiepatiënt een warme deken of andere warmte-bronnen.

Wat kunt u zelf doen?

Vraag alvast van te voren om een extra deken. Ook al heeft u het nog niet heel koud, liever zo warm mogelijk starten. Misschien heeft men op het operatiekamercomplex wel lakens of dekens in een warmkast liggen, deze zijn extra aangenaam.
Vraag of het mogelijk is om sokken aan te houden. Het is afhankelijk van het beleid van het ziekenhuis en ook van de aard van de operatie, maar in veel gevallen mag men schone, witte sportsokken aanhouden.
Geef op de operatiekamer, of na de operatie op de uitslaapkamer aan dat u het onaangenaam koud heeft. Op de operatiekamer en de uitslaapkamer heeft men meer warmtebronnen voor handen dan op een verpleegafdeling.

Conclusie

Het is een bekend gegeven dat afkoeling van de patiënt op een operatiekamer snel optreedt. Om verschillende redenen is dit zeer ongewenst. Niet alleen is het patiëntonvriendelijk, maar het benadeelt ook de genezing. Aan de andere kant zijn er ook nadelen aan een hoge temperatuur op de operatiekamer. Deze hebben dan voornamelijk te maken met het werkklimaat van het operatieteam. Al zal het personeel vooral de belangen van de patiënt verdedigen, aan de andere kant wilt u toch ook dat de operateur zo optimaal mogelijk zijn/haar werk zal doen om de operatie te laten slagen.
Als u weet dat u gevoelig bent voor kou, zou u van tevoren al om extra warmtebronnen kunnen vragen. Het personeel zal er over het algemeen alles aan willen doen om u warm te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here