Azijn gebruiken in plaats van schoonmaakmiddelen

0
834
blog placeholder

Azijn werd in de vorige eeuw niet alleen als ontsmettingsmiddel gebruikt, maar zeker ook als schoonmaakmiddel. Het is veel goedkoper in gebruik en net zo effectief. Ik beschrijf hier enkele voorbeelden:

Vloeren:
Met een kopje azijn in een liter schoon water kun je je waxvloer of tegelvloer perfect schoon krijgen. De dweil nat maken, uitwringen en vervolgens dweil je de vloer.

Ramen:
Neem een spuitflacon, die leeg is. Vul deze met schoon water en een kopje azijn. Vervolgens spray je je ramen nat en wrijf ze met een droog met een doek. Het azijnmengsel zal geen strepen achter laten en je ramen zien er weer uit als nieuw.

Kringen opeen houten tafel:
Maak een mengsel van azijn met olijfolie en wrijf het met een droge, zachte doek over de kringen.

Koelkast:
Gebruik gelijke delen water en azijn om je koelkast goed schoon te krijgen.

Magnetron:
Soms heb je in de magnetron aangekoekte etensresten. Om dit makkelijk los te krijgen zonder te boenen plaats je een kopje azijn en een kopje water in de magnetron. Zet de magnetron aan en als het water even gekookt heeft, kun je de magnetron uit zetten en zijn de etensresten makkelijk te verwijderen.

Zo zijn er veel mogelijkheden om met azijn te werken in plaats van de dure schoonmaakmiddelen. Het is handig om altijd een spuitflesje met 1 deel azijn en 2 delen water bij de hand te hebben. Deuren, kasten en speelgoed kun je makkelijk even inspuiten en schoon wrijven.

Ook voor andere zaken in het huishouden is azijn een wondermiddel, ik noem er enkele:

Het verwijderen van strepen en druppels op roestvrij stalen gebruiksvoorwerpen. Giet wat azijn op een droge doek en wrijf het voorwerp goed in. De strepen en druppels zullen verdwenen zijn.

De afwasmachine. In plaats van glansmiddel kun je ook azijn gebruiken. Het heeft hetzelfde effect en de glazen zullen glanzen en streeploos zijn.

Azijn is ook een goed middel om nare geurtjes in de koelkast tegen te gaan. Plaats een kopje azijn in de koelkast en binnen een dag zijn de geuren verdwenen. Wel even controleren of er niets ligt te bederven in je koelkast. Azijn werkt niet tegen bederf.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor het toepassen van azijn in de huishouding dan ik genoemd heb. Je kunt het gewoon uitproberen, want het is een veilig middel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here