Wat wordt bedoeld met LMS en wat zijn de voordelen?

0
752
learning management system

Als mens is het altijd belangrijk om door te leren. Niet alleen op school, maar ook wanneer u werkt binnen een organisatie. Gelukkig leven we in het digitale tijdperk en zijn er verschillende handige leermiddelen voor werknemers. Een goed voorbeeld daarvan is LMS. We bespreken eerst wat dit is en vervolgens gaan we dieper in op de voordelen.

Wat zijn LMS systemen?

De afkorting LMS staat voor ‘learning management system’. Dit is een platform dat ondersteuning biedt bij het selecteren en geven van opleidingen. Het wordt binnen organisaties gebruikt om bij te houden welke werknemers scholing volgen of reeds gevolgd hebben. Ook kunnen werknemers via dit systeem nieuwe opleidingen kiezen.

Een handig overzicht voor het management

In de eerste plaats is het systeem ideaal voor het management. Dit geldt zeker voor grotere bedrijven, want dan is het lastig om alle opleidingen individueel te monitoren. Dit platform brengt alles in kaart en op die manier kan de manager ook de vorderingen in de gaten houden. U heeft dus geen verschillende systemen nodig. Dit werkt efficiënt en er worden ook minder fouten gemaakt.

De juiste opleiding voor de juiste mensen

Met LMS heeft een organisatie de mogelijkheid om een aparte accorderingsroute in te stellen. De beheerder kan precies aangeven wie toegang krijgt tot welke trainingen. Zo voorkomt een organisatie dat bepaalde medewerkers tijd besteden aan opleidingen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Er kan dus een stuk effectiever worden gewerkt en hiermee kan een organisatie veel tijd besparen.

Daarnaast kan ook gemonitord worden of bepaalde medewerkers aan de verplichte normen voldoen. Voor sommige functies moeten er immers certificaten en opleidingen behaald worden, want anders mag het vak niet uitgeoefend worden. Denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers die op stijgers moeten werken.

Leerrendement inzichtelijk maken

Na het voltooien van een training maakt het systeem automatisch een rapport aan. Dit is handig voor de evaluatie van een training. Er zijn ook veel opties wat betreft de rapportages. U kunt bijvoorbeeld filteren op afdelingsgroepen en specifieke examens. U kunt voor een uitgebreide rapportage gaan, maar ook voor een meer eenvoudig rapport. Het voordeel is dat alles automatisch wordt gerapporteerd en het management hoeft dus niets meer handmatig in te voeren.

Betere resultaten

Een ander voordeel van een learning management system is dat de trainingen uitdagend opgebouwd kunnen worden. Hoe uitdagender en leuker de opzet, hoe groter de kans dat de medewerkers ook echt iets van de cursus opsteken. Dit zorgt ook voor betere resultaten. Goed opgeleid personeel is om twee redenen voordelig. In de eerste plaats bezit het personeel dan voldoende kennis om de functie goed uit te oefenen. Daarnaast is het ook goed voor de organisatie zelf. Personeel met kennis is immers duurzaam en daarmee goed voor de toekomst van de organisatie.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op het ‘learning management system’. We hebben eerst uitgelegd wat het is en de vervolgens de verschillende voordelen besproken.

* Overzichtelijk voor het management

* Betere leerresultaten

* Inzicht in het leerrendement

* Specifieke trainingen voor de juiste medewerkers