Schoonmaken met verantwoorde schoonmaakmiddelen
Voordat de chemisiche schoonmaakmiddelen op de markt kwamen was het gebruik van soda, groene zeep en schoonmaakazijn heel normaal. Deze middelen zijn biologisch afbreekbaar en minder belastend voor het milieu. Ze zijn bovendien voordelig in gebruik en aanschaf.
soda
Soda heeft een reinigende, ontvettende en ontsmettende werking. Soda kan worden gebruikt voor het ontstoppen van de afvoer en ook voor het reinigen van de vaatwasser en de wasmachine. Ontstop een afvoer door er soda in te doen en daar heet water op te gieten. Herhaal dit zo nodig een paar keer.
schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn ontvet en ontkalkt. Met schoonmaakazijn kunnen zeepresten en kalkaanslag worden verwijderd.
Het wordt ook gebruikt als ruitenreiniger en geeft een streeploos resultaat. Meng de azijn aan met een ruime hoeveelheid water.
Groene zeep
Groene zeep heeft een reinigende en ontsmettende werking en laat geen fosfaten achter in het grondwater. Groene zeep kan worden gebruikt voor het reinigen van bijv. de vloeren en tegels.
De dosering
Houd altijd de op de verpakking aangegeven dosering aan. Te veel schoonmaakmiddel geeft geen beter resultaat maar het veroorzaakt strepen en plakkerigheid. Het is ook duuder.
Ventilatie
Doordat woningen beter geïsoleerd worden is ventileren noodzakelijk om de luchtkwaliteit in huis goed te houden. Laat daarom ventilatiesystemen dag en nacht aanstaan op de juiste stand. Een ventilatiesysteem voert de vervuilde lucht af. Het systeem moet geregeld worden schoongemaakt omdat het anders gezondheidsklachten kan veroorzaken. Zet ventilatieroosters open en reinig deze roosters regelmatig.
Schoonmaakdoekjes
Met een stofdoek kan het stof worden afgenomen maar dit kan ook met een microvezeldoek. Het voordeel van een microvezeldoekje is dat vocht en vuil goed worden opgenomen door de openingen tussen de miccrovezels. Met dit doekje kan ook nat worden afgenomen. Er is weinig tot geen schoonmaakmiddel bij nodig.
Het schoonmaken
– Werk bij het schoonmaken van de ruimten altijd van boven naar beneden, vuil dat naar beneden valt wordt daarna nog verwijderd.
– Maak een ruimte eerst helemaal schoon en begin dan aan de volgende.
– Doe eerst het stof makende werk en daarna het stofverwijderende werk.
– Stofzuig altijd voor het dweilen.
– Ruim eerst de rommel in huis op, dat werkt prettiger en een opgeruimd huis ziet er frisser en schoner uit. Spullen die netjes zijn opgeruimd zijn gemakkelijker terug te vinden.
– Probeer elke week wat extra werk te doen. Maak hiervoor evt. een lijst met werkzaamheden die gedaan moeten worden.
– Maak 1 a 2 keer per jaar alle kasten schoon. Was het servies af, orden de administratie en ruim kapotte of ongebruikte kleding op.
– Begin met de vervelende klusjes en doe het leuke werk daarna.
– Klop de kleden en kussens uit en hang ze in de tuin om ze te luchten.
Wekelijkse huishoudschema
– 1 keer per week de meubels, vensterbanken en deurklinken afnemen/ afstoffen en het hele huis stofzuigen.
– Minimaal 1 keer per week de woonkamer stofzuigen. Dagelijks stofzuigen wanneer er kinderen of huisdieren zijn.
– 1 keer per week de vloer dweilen. Doe dit vaker in een ruimte waar meer wordt geknoeid zoals in de keuken.
– 1 keer per week de douche en toiletruimte schoonmaken en dweilen. ( tegels, wastafel, douche, toilet)
– 2 keer per week alleen de toilet schoonmaken. De toilet mag dagelijks worden schoongemaakt als er kinderen in huis zijn.
– Dagelijks het beddengoed luchten en één keer per week het bed verschonen.