Waar komt die vrouwelijke onzekerheid vandaan?

0
973
blog placeholder

Dat vrouwen vaak wat onzekerder zijn dan mannen is inmiddels wel bekend, maar dat 90% (van de 2200 jonge vrouwen die recentelijk meededen aan een Yes-onderzoek) faalangst heeft is toch wel opmerkelijk veel!
Uit een eerder onderzoek was al gebleken dat een kwart van de Nederlandse vrouwen zich in een pashokje verstopt tijdens het passen van nieuwe kleding en niet naar buiten durft. En ook op de werkvloer is veel onzekerheid onder vrouwen. Terwijl vrouwen soms heus wel beter zijn dan mannen in bepaalde functies. Weg met die onzekerheid dus! Maarja.. Hoe doe je dat?

Mensen die onzeker zijn lopen meer kans op onder andere eetziektes, verslavingen of depressies. Reden zat dus om over je onzekerheid heen te stappen. Helaas is dat vaak niet zo gemakkelijk. Onzeker ben je namelijk niet zomaar. De meeste twijfels ontstaan op jongere leeftijd, als je zelfvertrouwen nog niet is ontwikkeld. Uiteindelijk wordt het dan een deel van je leven.

Het is voor vrouwen qua werk vaak moeilijker om aan de top te komen dan voor mannen. Nog altijd moeten vrouwen zich bewijzen en worden mannen gemakkelijker aangenomen voor hoge functies. Best reden dus om onzeker te zijn op werkgebied. Daarnaast zijn vrouwen vaak gevoeliger en trekken zij zich sneller aan wat iemand tegen ze zegt. Als er vroeger ooit opmerkingen zijn gemaakt over uiterlijk of bijvoorbeeld slim-heid, zullen vrouwen dat sneller onthouden en blijven hangen in die onzekerheid.

Voor de jonge vrouwen die nog studeren is er vaak een goede mogelijkheid om gratis faalangsttraining te krijgen van erkende psychologen. Vaak is het even slikken om die stap te nemen, maar door middel van oefeningen en gesprekken word je steeds meer bewust van je onzekerheden. In een groep of door middel van individuele therapie leer je dingen te doen die je eigenlijk eng vindt. Zo kom je steeds een stapje verder.

Maar ook zonder therapie is er veel te doen tegen faalangst. Een hoop vrouwen die erg onzeker zijn over hun werk of studie werken bijvoorbeeld veel harder dan nodig is. In zo’n geval is een goede optie om eens een tijdschema te maken waarin je bewust vrije tijd inpland met kleurtjes. Zelfs als je je er niet aan zou houden is het zien van is de gigantische hoeveelheid groen (werktijd) al een eye-opener. Hetzelfde geldt voor mensen die dingen uitstellen. Zij zullen zien hoeveel tijd ze ‘verspillen’ met niks doen (roze).

Een ander idee is om dingen op te zoeken die je eng vindt en ze bewust te doen. Vaak ben je van te voren bang voor helemaal niks. Het klinkt misschien heel gemakkelijk, maar vaak werkt het wel zo; wat is het ergste wat je kan gebeuren? Vaak kun je niet eens op antwoorden komen.

Zelfverzekerder worden begint in ieder geval bij je manier van denken. Als je weer van het ergste uitgaat, probeer je daar dan bewust van te zijn en die manier van denken direct te veranderen; “ach, ik weet helemaal niet of ze dat zal gaan zeggen, laat ik het eerst maar gewoon afwachten”. Je hoeft het niet te verromantiseren, maar je kunt situaties op zijn minst neutraal benaderen.

Een aanrader, tot slot, voor de onzekere mensen in het algemeen is het boek ‘denk je sterk’, van Fred sterk. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here