Hoofdluis

0
1709
blog placeholder

Wat is het?

Luizen zijn parasieten die leven op de huid van dieren. Hier voeden zij zich door bloed tot zich te nemen. Dit doen zij gemiddeld tussen de drie en zes keer per dag. Aangezien luizen een korte levensduur hebben (slechts anderhalf maand), leggen zij dagelijks rond de zes eieren. De eieren van de hoofdluis worden ook wel neten genoemd. Een neet breekt na acht dagen waarna de kleine jonge luizen na 10 dagen zelf geslachtsrijp worden. De neten bevinden zich voornamelijk achter de oren en in het nekhaar. Bij het drinken van bloed laat de luis een substantie achter. Deze stof veroorzaakt de welbekende jeuk.

 

Hoe kom je eraan?

De hoofdluis is een van de luizensoorten die zich op de mens kan leven. De naam zegt het al, deze luis leeft op het hoofd van de mens. Het kan voorkomen dat er in de wenkbrauwen en de gezichtsbeharing (snor en baard) luizen bevinden. Luizen kunnen niet vliegen of springen, maar wel kruipen. Door in contact te komen met luizen kan men zelf luizen krijgen. Vooral op de lagere school krijgen kinderen te maken met luizen. Dit komt doordat zij hun jassen en mutsen bij elkaar hangen. Hierdoor kunnen de luizen van de ene jas/muts naar de andere kruipen.

 

 Hoe kom ik er van af?

Een aanwijzing dat men luizen heeft, is jeuk. Zoals hiervoor is verteld, veroorzaakt de dagelijkse voeding van de luizen irritatie en daarmee jeuk. Daarnaast is het hebben van neten een teken dat men hoofdluis heeft. Luizen zelf zijn lastig te zien, voornamelijk omdat ze bruin tot donker gekleurd zijn. Neten zijn op te merken als witte stippen en vallen daardoor eerder op. Er zijn verschillende middelen op de markt om hoofdluis te bestrijden. Het veelvuldig wassen van het haar is geen oplossing: de luizen blijven na een wasbeurt (zwemmen/douchen) gewoon in het haar).  De meest vriendelijke vorm is de luizenkam (de netenkam), hiermee kamt men de luizen uit het haar. Deze kam kan men verkrijgen in de winkel. Kam het haar en maak de kam schoon, zodat de gevangen luizen niet opnieuw in het haar terecht komen. Het beste is om in nathaar te kammen, dat kamt namelijk makkelijker. Daarnaast is het mogelijk om bestrijdingsmiddelen aan te schaffen, hier moet men voorzichtig mee zijn omdat in bepaalde middelen agressieve stoffen worden gebruikt. Voor de juiste middelen kan men beter navraag doen in de winkel.

 

Zorg ervoor dat men de kledingstukken op minstens zestig graden wast of, indien dat niet mogelijk is, laat de kledingstukken een aantal weken staan zodat de luizen vanzelf overlijden. Naast kledingstukken dient men ook andere stoffige objecten te reinigen, zoals de bank, het bed, de kussens en de knuffeldieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here