Wie, wat en waarom Hyves?

0
2150
blog placeholder

2004 was het jaar waarop Hyves officieel is begonnen. Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen begonnen ermee als klein project. Nooit hadden zij toen verwacht dat het uit zou groeien tot een gigantisch netwerk, waaraan miljoenen mensen zouden deelnemen.

Wat is Hyves?

Op Hyves kun je zogenaamde ‘vrienden’ uitnodigen en accepteren. Dit kunnen echte vrienden zijn, maar ook vage kennissen of fans, in het geval van beroemdheden. Al met al kan je lijst met ‘vrienden’ behoorlijk groot worden. Je kunt uitnodigingen van vrienden ook weigeren, als je bijvoorbeeld de persoon in kwestie niet kent.

Elke vriend heeft een eigen Hyves-pagina. Op deze pagina kun je persoonlijke gegevens, foto’s, en ‘Wie, Wat, Waar’s’ zetten. Dit laatste zijn vermeldingen van wat je aan het doen bent en waar. Dit is vergelijkbaar met het programma Twitter. Ook daar kun je kleine berichtjes posten met wat je aan het doen bent.
Maar Hyves gaat verder, want je hebt je ‘vrienden’ niet voor niets. Op hun pagina’s kun je ‘krabbels’ achterlaten, die kort kunnen zijn, of een enorm verhaal kunnen bevatten. Zie het als een sms, maar dan via de computer. In deze krabbel kun je ook verschillende smileys/emoticons zetten.
Maar daarnaast kun je ook een ‘tik’ sturen. Dit is een berichtje van één zin, die eigenlijk vooral laat zien dat er aan de ander gedacht wordt. Bijvoorbeeld; A geeft bloemen aan B.
Tot slot kun je nog je favoriete plaats of evenement delen met anderen en kun je ook gewoon een leuk Blogje op je site zetten, als je van schrijven houdt. Erg veelzijdig dus.

Waarom “Hyves”?

Ik zei het net al: de oprichters van Hyves hadden nooit verwacht dat er zoveel mensen op af zouden komen. Op een terrasje werd het plan gevormd en ook de naam is daar ontstaan. Een hive is een bijenkorf en plek die gonst van de activiteiten. ‘To hive’ betekent verzamelen. Later werd dit Hyves. Uit een test bleek eerder dat Hyves zo’n 210 miljoen euro waard was. Zeker geen verspilde tijd dus.

Vanwaar die populariteit?

(Veilige) Communicatie
In een tijd als deze speelt communicatie een belangrijke rol bij jonge en oud. Telefoons worden steeds nieuwer en hipper, maar de grootste ontwikkeling zit hem toch in het internet. Daar hadden we al mail en MSN, maar Hyves bleek leuk en veilig. Zo kunnen alleen de mensen van wie jij wilt dat ze het zien, jouw profiel en foto’s bekijken.

Snel
Je kunt op Hyves ook gemakkelijk je vriendschappen up to date houden zonder dat je meteen een uur aan de telefoon hangt, want laten we eerlijk zijn: in 2009 zijn we ook vooral heel druk.

Verloren vrienden
Wat ook een gegeven bleek, was dat je via Hyves mensen die je uit het oog verloren was, gemakkelijk weer terug kon vinden. Een ‘krabbel’ sturen is dan veel minder eng, dan de telefoon oppakken en bellen. De drempel ligt minder hoog.

Doelgroep
Tegenwoordig wordt de doelgroep van Hyves ook steeds jonger. Ruim driekwart van de 12 tot 14-jarigen is aangemeld bij het programma. Maar ook van de 8-jarigen heeft al een derde een profiel. Toch speelt Hyves niet alleen bij de jongeren. Een groot deel van de jongeren heeft namelijk ook een ouder in de vriendenlijst staan. Een breed publiek dus voor de website Hyves.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here