Strijd om afstandsbediening

0
1438
blog placeholder

Televisiekijken gedomineerd door afstandsbediening

Wie zich afvraagt hoe men zo dom kan zijn om te kibbelen om zoiets als een afstandsbediening, ziet iets essentieels over het hoofd: het gaat hier om veel meer dan een batterijgestuurd apparaatje. Het gaat om de verdeling van de macht.

Als man en vrouw voor een TV zitten, gaat het niet erom wélke film men kijkt, maar hoé je hem bekijkt. Snelt men naar het gewenste kanaal en volgt men dan de gewenste film in opgehakte mootjes, omdat ondertussen een nerveuze vinger met epileptisch lijkende stuipen over de toetsen raast, even kort op “Eurosport” klikt, gauw bij “The Sopranos” op bezoek gaat en dan nog snel een ommetje naar “Gek op wielen” maakt? Of stelt men zich in op een avondje bioscoop en bekijkt men gewoon de film? Hangt er helemaal van af wie de afstandsbediening weet te bemachtigen.

Programmablad niet aan man besteed

Voor mannen is het niet voldoende om te weten of er wat leuks op de buis is. Ze moeten ook steeds weten wat er op hetzelfde moment op een ander kanaal loopt. Voor dat doel werd eigenlijk het programmablad uitgevonden maar liever zou een man een arm afhakken dan die informatie uit een blad te halen. Dat zou voor hem even bizar zijn als in een auto zitten en de weg vragen. Dus zapt hij als een bezetene langs alle kanalen, op zoek naar het ultieme entertainment. En dat alles in enkele seconden. Heeft hij zich in drie minuten door alle kanalen gezapt, dan begint het spel weer van voor af aan; Voor het geval er intussen ergens een nieuw programma is begonnen.

Programmakeuze van vrouw drijft tot waanzin

Maar omgekeerd is het niet veel beter. Heeft de vrouw de afstandsbediening te pakken gekregen, dan kan ze een man in enkele minuten tot waanzin drijven. Terwijl ze wat voor zich heen murmelt, op zoute stokjes knabbelt en met een haarsliert speelt, beweegt ze met een slakkengang door het avondprogramma. Bij Dr. Phil hangt ze minutenlang rond, totdat ze inziet dat hier niets te halen valt. Zelfs Animal Planet, Tell Sell-verkoopkanalen en live-uitzendingen uit Artis krijgen een eerlijke kans. Lijdzaam moet hij toezien hoe zij op het derde, vierde kanaal al voor de eerste de beste film kiest, achterover leunt en de afstandsbediening ongebruikt in de handen wiegt. “Wil je écht niet weten wat nog meer komt?” vraagt hij dan ongelovig. Negentig minuten dezelfde film aanzien, de avond is voor hem gelopen.

Steeds mooi het rijtje af

Mannen worden er graag van beticht dat zij niet tot multitasking in staat zijn. Klopt, de man kan niet meerdere taken tegelijk uitvoeren. Maar wél achtermekaar: 60 kanalen per minuut, het volledige programma, als een bezetene. En het mooiste is: hij heeft alles volledig onder controle. Schreeuwt zij “Stop! Laat dat eens even zien!” dan is hij al drie programma’s verder en antwoordt kortweg:” Dat was onzin.” Ze gelooft hem niet en gilt “Hoe kan jij dat nu weten als je als een gek door de programma’s raast”? Dus schakelt hij terug en geeft haar drie minuten de tijd om eveneens te ontdekken: dit is onzin. Hoe híj dat in één oogopslag heeft ontdekt, zal háár altijd een raadsel blijven.

Zapgedrag van de man

Alleen als iets écht zijn interesse heeft, blijft hij kort hangen. En hier dient zich dan meteen een volgend probleem aan: op de definitie van “kort” zijn al veel relaties op de klippen gelopen. Vaak genoeg gebeurt het namelijk dat hij even een pauze inlast om plotseling op het meest ultieme moment door te zappen:

“Meneer Donner, hoe motiveert u uw controversieel voorstel .…..” ZAP!
“Je ouders hebben je veel te lang verzwegen dat .….. “ZAP!
“Zojuist werd bekend dat het Pentagon besloten heeft om alle luchthavens ……… “ZAP!

En zou Penelope Cruz aan Brad Pitt toefluisteren: “Ik zal je een geheim verraden, ik ben ……..”, dan kan je er donder op zeggen dat in de volgende seconde ! ZAP! Mark Rutte of Rita Verdonk op je scherm verschijnen.

Door slaap overmand

Ook als het bovenmenselijke inspanning vergt om ontluikende moordgedachten te onderdrukken, moet je gelaten blijven afwachten. Want het zal niet lang duren eer zijn getergde blik verdwijnt, zijn gelaatsuitdrukkingen gladder worden. Het risico om iets te missen wat nóg spannender is, is weggeëbt. Wat iedere man vroeg of laat overkomt, de televisieslaap overmant hem. Dat betekent: hiér met die bediening en ZAP! Maar waarom kan je in hemelsnaam met dit stomme ding het snurken van je buurman niet wat zachter zetten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here