Zo vind je de juiste nieuwe medewerkers

0
667

De zoektocht naar personeel lijkt moeilijker dan ooit. Er is zoveel te doen, maar er zijn simpelweg niet genoeg mensen om al het werk te doen. Je doet er alles aan om jouw bedrijf aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld met de beste arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Dat neemt niet weg dat het dan nog altijd lastig is om goede mensen te vinden. Hoe kan je dan toch zorgen dat je de mensen vindt die je nodig hebt? Wanneer je de juiste stappen zet, dan kan je in ieder geval je kansen flink vergroten.

Alle opties openhouden

Het begint allemaal met een goede insteek. Waar het voorheen gemakkelijk was om mensen te vinden, omdat je wist waar ze zaten, is dat tegenwoordig wel anders. Het is belangrijk om alle opties op te houden. Gebruik elk kanaal en maak overal bekend dat je op zoek bent naar nieuwe mensen. Het gaat er niet alleen om dat het bereik zo groot als mogelijk is. Het gaat er ook om dat mensen die misschien onbewust op zoek zijn naar iets anders zich nu ook echt bewust worden dat ergens anders een grote uitdaging op ze liggen te wachten. Dit zijn de mensen die via andere wegen waarschijnlijk niet bereikt kunnen worden. Dat maakt het dus alleen maar interessanter om zoveel mogelijk kanalen te benutten. Zorg ook dat in het netwerk actief gezocht wordt. Op die manier is de kans om nieuwe mensen te vinden direct al een flink stuk groter.

Het beeld van het bedrijf

Het gaat vaak niet alleen om het bereiken van de juiste mensen. Het gaat ook om het schetsen van het juiste beeld van het bedrijf. Daarom is het minstens zo belangrijk om te bekijken welk imago het bedrijf heeft en hoe dit misschien nog wat beter kan. Op die manier is het gemakkelijker te maken om mensen aan te trekken. Er zijn immers bedrijven die een goede naam hebben en waar iedereen wel lijkt te willen werken. Terwijl andere bedrijven dezelfde uitdaging en voorwaarden bieden, maar de grootste moeite hebben om goede mensen binnen te halen. Door aan het beeld van het bedrijf te werken is dus ook al veel te bereiken. Dit kan het aantrekken van goede nieuwe mensen een flink stuk gemakkelijker maken.

Wanneer is iemand geschikt?

Tot slot is het belangrijk om ook naar jezelf te kijken. Je hebt een beeld van wat voor jou de ideale kandidaat is. De vraag is alleen of die persoon die jij in je hoofd hebt wel bestaat. Het is belangrijk om goed te kijken welke mensen nu eigenlijk precies geschikt zijn voor de functie. Het kan dan vaak zo zijn dat er veel meer kandidaten te vinden zijn dan je misschien gedacht had. Door mensen die niet 100 procent aansluiten op jouw beeld toch een kans te geven, is het mogelijk om toch de mensen te vinden die passen bij jouw bedrijf en de functie die jij te bieden hebt. Wees dus ook kritisch op je eigen denken als je nieuwe medewerkers zoekt.