Een baan bij de politie is gewoonweg niet voor iedereen weggelegd. Dat is de reden waarom er een selectieprocedure volgt en de juiste kandidaat voor de juiste vacature wordt aangesteld. Het is belangrijk voor jezelf dat je goed weet wat je zoekt in een baan en waarom je juist zou willen gaan voor een baan binnen de politie. Ik heb wel eens een oud gediende horen zeggen: “Het moet in je bloed zitten!”
Binnen de politie zijn er vele uiteenlopende vacatures en loopbanen. Dit zijn o.a.:
SurveillantAgentHoofdagentPolitiekundige (Bachelor)Recherchekundige
Dit zijn banen waarbij je een uniform draagt, maar er zijn ook banen binnen de politie waarbij je geen uniform draagt. Dit zijn o.a.:
AdministratiefCommunicatiefJuridischPersoneel en organisatieICTCoördinatie, beleid en managementFinancieelFacilitair en technische dienst
Natuurlijk kan je jezelf binnen de politie ook verder specialiseren na een aantal dienstjaren in o.a.:
PersoonsbeveiligerRechercheWerken met politiehondenMotoragentArrestatieteamBiketeamPolitie te paardWater, verkeer en spoorDierenpolitieHigh Tech Crime
Het is vooral belangrijk als je gaat solliciteren dat je sollicitatiebrief uniek, opvallend en gemotiveerd is. Dit kan leiden tot een intake gesprek. Hierbij wordt er gekeken of er überhaupt gestart kan en mag worden met de selectieprocedure. De selectieprocedure kan ongeveer 3 tot 6 maanden in beslag gaan nemen en bestaat uit een deel A en deel B.Beide delen wordt er een dag voor uitgetrokken Deel A bestaat uit:
TaaltestIntelligentietestPersoonlijkheidsvragenlijstSporttest
Aan het einde van de eerste selectiedag hoor je of je verder mag gaan naar deel B of dat de selectieprocedure nu al stopt voor je.Bij twijfel wordt er overleg gepleegd met het desbetreffende korps waar je hebt gesolliciteerd.
Deel B bestaat uit:
Psychologisch interviewPraktijkproef
Als beide onderdelen van de selectieprocedure zijn afgerond dan stelt het selectiecentrum een selectierapport samen met alle bevindingen, die met jouw toestemming doorgestuurd wordt naar het korps waar je hebt gesolliciteerd. Ook krijg je voor jezelf een exemplaar.
Op basis van dit rapport volgt er een gesprek bij het korps.Als ook dit positief voor je uitpakt volgt er nog een medische keuring en een antecedentenonderzoek. Een antecedentenonderzoek is eigenlijk niets anders dan dat er wordt gekeken naar een eventueel strafblad en of er iets in je verleden heeft plaatsgevonden waarbij politie betrokken is geweest. Familie en vrienden spelen daarbij ook een rol. Ook wordt er gekeken naar een eventuele nevenarbeid of activiteit. Als ook dit positief is bevonden maak je kans op een aanstelling en mag je beginnen met je opleiding. Tijdens je opleiding draag je vanaf dag 1 al je uniform en wordt je met 1 streep aspirant genoemd.
Tip: Geef tijdens de selectieprocedure alles wat je hebt! Het zou zonde zijn als het rapport op basis van een verkeerde houding teniet wordt gedaan.
Succes!