Startende ondernemer? Dit is wat je van tevoren wilt weten

0
1774

Van buitenaf lijkt ondernemen een weg zonder kuilen en drempels, waarbij je altijd de wind in de rug hebt en je nooit een verkeerde afslag neemt. Niks is echter minder waar. Ondernemen gaat gepaard met tegenslagen, fouten en moeilijke perioden. Waarom dan toch zoveel mensen het volhouden en er niet na een paar maanden mee stoppen? Omdat het het waard is. Het is echter wel van belang dat je, voordat je dit vak instapt, een eerlijk en kloppend beeld van de situatie hebt. Met deze inzichten ga jij goed voorbereid aan de slag en word jij een ondernemer in hart en nieren.

Fouten maken hoort erbij

Helaas hoort het er dubbel en dwars bij: het maken van fouten. In geen enkel gebied van het leven is eraan te ontkomen en ook in het ondernemen komt het om de hoek kijken. Als ondernemer komt een fout extra hard aan, omdat je vooral jezelf en de klant die je graag wilt helpen ermee hebt. Denk aan een verkeerd ingevulde belastingaangifte of een opdracht die niet goed uitgevoerd is. Het voelt niet alleen als een fout, maar als het falen als bedrijf én als persoon. Houd dit voor ogen: zolang je ervan leert is dit geen verkeerde afslag. Je hebt waardevolle informatie waarmee je verder kunt.

Vergelijk jezelf niet meer andere, succesvolle bedrijven

Wanneer je als startende ondernemer op weg gaat is het eenvoudig om jezelf te vergelijken met alle succesvolle bedrijven die je kent. Zij lijken het ontzettend goed voor elkaar te hebben en daardoor licht voor jezelf extra op waar het in jouw bedrijf (nog) aan ontbreekt. Logisch, maar onnodig! Ieder bedrijf begint ergens en waarschijnlijk is dit in veel gevallen in een schuur of op een zolderkamertje. De meest succesvolle bedrijven zagen er in het prilste begin niet zo gelikt uit als nu. Iedereen begint ergens, ook jij. Geef jezelf de tijd en ruimte om te groeien. Een doel is alleen maar goed om naartoe te werken.

Uitbesteden is geen schande

In het begin van je onderneming doe je waarschijnlijk alles zelf: van de boekhouding tot de marketing en oja, je daadwerkelijke vak uitoefenen. Misschien is dit wat je onder ondernemen verstaat: een duizendpoot zijn die álles zelf kan. Feit is wel dat niemand dit voor altijd kan volhouden en onderdelen van je onderneming op den duur uitbesteden is helemaal geen schande. Dit geeft je de tijd en energie om je te focussen op dat wat je écht leuk vindt. Bovendien verstaan boekhouders en marketingspecialisten hun vak als geen ander en helpen zij jouw bedrijf hierdoor groeien.

Wees flexibel en sta open voor veranderingen

Wanneer je als ondernemer start heb je een bepaald bedrijf voor ogen, een doel waarnaar je toewerkt. Kijk niet gek op als dit doel op den duur lijkt te veranderen. Niet alleen je bedrijf groeit, maar ook jij als persoon. Misschien ga je andere aspecten leuk vinden of merk je dat klanten andere behoeften hebben. Ondernemer zijn vraagt om flexibiliteit, ook in het aanbieden van je producten en diensten. Sta open voor verandering en dit zal je bedrijf ten goede komen. Als startende ondernemer is de kans groot dat je vanuit huis werkt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een succesvol thuiskantoor.