Waarom MSG vermijden?

0
1170
blog placeholder

In Amerika zie je het al steeds vaker, stickers op de ruit van restaurants: “MSG-free” of  “Here no MSG’s”. Wat is MSG eigenlijk? En waarom zouden we het vermijden?

 

MSG, oftewel MonoSodiumGlutamaat (E621 tm E625, E635) is een smaakversterker die vooral aan hartige producten wordt toegevoegd. Een paar voorbeelden: hartige snacks, soepen, sauzen, kant-en-klaar maaltijden, bouillonblokjes, kruidenmixen.

 

Glutamaten zorgen ervoor dat we van een product blijven eten (de zak chips gaat helemaal leeg), en dat we na korte tijd opnieuw iets willen eten. Een logisch gevolg hiervan is overgewicht, en alle daaraan gerelateerde klachten.

Maar het gaat verder dan dit..

 

Al in 1957 wees onderzoek uit dat MSG schadelijk was voor de hersenen. Hersencellen worden vernietigd en de hypothalamus wordt beschadigd.

De hypothalamus is het regelcentrum van de balans in het lichaam. Het regelt onder andere de bloeddruk en hartslag, het honger/dorstgevoel, het slaap/waakritme, lichaamstemperatuur en libido.

Bij beschadiging kunnen onder andere gedragstoornissen, hormonale en neurologische problemen gaan optreden.

Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld hyperactiviteit, woedeaanvallen, onvruchtbaarheid, epilepsie of autisme. Maar ook klachten als moeheid, hartkloppingen, pijn op de borst, duizeligheid, spierzwakte, hoofdpijn, migraine, buikpijn… Vage klachten waar artsen weinig mee kunnen, niets kunnen vinden. Misschien krijgt u medicijnen om de symptomen te onderdrukken, en daarbij misschien extra medicijnen om de bijwerkingen van het eerste medicijn tegen te gaan. De farmaceutische industrie draait intussen op volle kracht.

 

De overheid stelt programma’s op om overgewicht te lijf te gaan, maar onderkent niet dat mede door MSG het probleem in stand gehouden wordt. We worden weer in slaap gesust door onderzoeken en rapporten die vermelden dat het maar om kleine hoeveelheden gaan en dat het allemaal wel meevalt met de ernst.

Maar, ten eerste worden veel onderzoekers gesubsidieerd met geld vanuit de industrie.. die het product graag blijft verkopen.

En ten tweede is gebleken dat MSG in vetweefsel opgeslagen wordt, de hoeveelheid schadelijke stoffen bouwt zich hierdoor in de loop van de jaren op. Om een beeld te krijgen, men krijgt per jaar gemiddeld 7 kilo aan chemische toevoegingen via het voedsel binnen.

 

Het lijkt er sterk op dat de economie en de verkoopcijfers het winnen van de volksgezondheid. Het is bij wetenschappers heel duidelijk wat de effecten van MSG zijn, in laboratoria wordt het bijvoorbeeld gebruikt om ratten vet te mesten. De ratten krijgen glutaminaat, gaan veel meer eten dan nodig, en komen snel aan in gewicht.

Wel is er een wettelijk verbod op het geven van smaakversterkers aan baby’s, in verband met het ontstaan van hersenoedeem.

 

De consument wordt zich steeds bewuster van de gevaren van MSG en andere toevoegingen in voedsel. Etiketten worden steeds beter gelezen en men kijkt kritischer naar de ingrediënten. De industrie wordt als reactie hierop steeds inventiever om andere benamingen te vinden voor MSG. Het lijkt dan alsof er geen MSG in het product verwerkt is.

De verborgen namen voor E621 zijn: mononatriumglutamaat, glutamaat(zuur), plantaardige gehydrogeneerde oliën, – vetten of  – eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat, moutextract, bouillon, moutaroma, kunstmatige aroma’s, natuurlijke aroma’s van varken of kip, specerijenextract, eiwitten uit tarwe, ‘overige kruiden of specerijen’, maltodextrine, sojasaus, citruszuur, maïssiroop, karamelaroma.

Op sommige verpakkingen staat op de voorkant: ‘Zonder MSG’. Bekijk toch ook deze ingrediëntenlijst eens kritisch, u zult verbaasd zijn wat u tegenkomt.

En wat betreft de ‘MSG-free’ stickers op de ruiten van restaurants in Amerika? Hoe MSG-free ze zijn? Ik weet het niet, U?

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here