Elk bedrijf moet reclame maken. Vooral beginnende bedrijven moeten zichzelf immers op de markt zetten. Na verloop van tijd hoeft er meestal niet zoveel reclame meer gemaakt te worden, of het moet al om steeds nieuwe of vernieuwde producten gaan. Reclame is vooral bedoeld om de doelgroep, de klant dus, informatie te geven over het product van uw bedrijf (of het werk dat u voor de klant kunt en wilt doen) en daarbij de klant tevens over te halen om dat product aan te schaffen.
Eisen
Reclame en vooral geschreven reclame op papier of internet, moet aan bepaalde eisen voldoen om goed bij de doelgroep aan te komen. Ze moet
– informatief zijn
– een goede opbouw en indeling hebben
– er aantrekkelijk uitzien
– exact gericht zijn op de doelgroep
– zo duidelijk en eerlijk mogelijk zijn
– de klant het gevoel geven dat hij dit product zeker nodig heeft
– niet drammerig overkomen
Informatief
De reclame moet informatie geven over datgene dat u aan wilt prijzen. Dat kan een product zijn, maar ook een bedrijf. Als u een klusbedrijf hebt, geeft u in die reclame aan wat de klant van dit klusbedrijf kan verwachten, welke werkzaamheden er aangeboden worden en op welke manier die uitgevoerd zullen worden. De klant moet het gevoel krijgen dat hij uw klusbedrijf beslist nodig heeft als er iets aan huis, tuin of oprit gedaan moet worden. Maakt u reclame voor een koffiezetter, dan prijst u dat apparaat aan als zijnde het beste apparaat dat er op de markt is, mooi van vormgeving, snel van werken en zonder al te veel werk aan het schoonmaken ervan. Zet bij de opzet van uw reclame, of die nu op internet gezet wordt, in een advertentie, op een reclamebord of op een flyer, daarom altijd eerst alle voordelen van het product op een rij. Brainstormen dus.
Een goede opbouw en indeling
Zet daarna alle punten op volgorde onder elkaar. Verwerk alle punten vervolgens in die volgorde in het stuk. Zet dan pas de tekst op. Die bestaat uit drie gedeelten: een goede aanhef en begin, een middengedeelte met de informatie en een einde, een afsluiting van het geheel dus. Het hoeft beslist geen verhaal te worden en zeker geen lang verhaal, want dan haakt de klant snel af, maar de onderdelen moeten kort en krachtig geformuleerd zijn. Bent u daar niet zo goed in, laat u dan door iemand helpen die daar beter in is. Begin met te zeggen waar het om gaat, leg in het middengedeelte de voordelen ervan uit en sluit af met bijvoorbeeld te wensen dat u de klant snel zult kunnen begroeten. Beloof de klant een extraatje bij zijn eerste bezoek, of zeg bijvoorbeeld dat de koffie klaar staat. Dat wil best wel eens werken.
Aantrekkelijk
Hebt u huiskleuren, bijvoorbeeld van uw logo, gebruik diezelfde kleuren dan ook in uw reclame, maar zorg ervoor dat het geheel decent en smaakvol is en dat de tekst in elk geval goed en prettig te lezen is. Gebruik een zakelijk lettertype voor zakelijke reclame, bijvoorbeeld Times New Roman. Maak de letters niet te groot, maar ook niet te klein. Gebruikt u fotomateriaal, zorg dan voor mooie foto’s die meteen in het oog vallen. Vooral op een website is dat heel belangrijk. Daar doet het overigens ook een video over het product prima. Maak het geheel niet te druk met onderstrepingen enzovoort, maar houdt vooral de tekst rustig. Alleen de naam van het product mag eruit springen. Of bijvoorbeeld uw logo.
Exact gericht op de doelgroep
Een advertentie voor een kinderzitje in een jongerenblad zal niet veel opbrengen, denk ik. Een dergelijke advertentie hoort thuis in een blad als Ouders van nu. Een schoonheidsspecialiste zal niet ook snel flyers uitdelen in een zorgcentrum. Bedenk eerst welke doelgroep u met uw reclame wilt bereiken en richt u op de wensen en belangen die door die groep nagestreefd worden. Adverteer dan ook in die richting.
Duidelijk en eerlijk
Maak de klant in uw reclame niet blij met een dode mus. Leg duidelijk uit waar het om gaat en over welke zaak u hen wilt informeren. Doe bovendien altijd wat u belooft. Komt u de beloften uit uw reclame niet na tijdens het contact met de klant dan zal deze al snel afspringen. Bovendien zal deze klant zijn negatieve ervaringen vaak doorgeven aan familie, vrienden en kennissen, wat vaak heel negatief op uw inspanningen kan werken. Beloof liever niets, dan iets dat u niet nakomt.
Geef de klant het gevoel dat hij dit product echt nodig heeft.
Prijs uw product op een goede manier aan. Als u overdrijft heeft de klant dat al snel in de gaten en haakt af. Wees reëel in uw argumenten, maar som wel alle goede argumenten op. Wees hierin kort, maar krachtig. Kraak daarbij echter nooit gelijkwaardige producten van anderen af, want dat komt bij klanten meestal verkeerd aan. Het lijkt op “roddelen” alleen gaat het dan over een product en niet over mensen. Focus alleen op het eigen product dat u aan wilt prijzen.
Kom niet drammerig over.
Probeer niet koste wat kost de klant over te halen. Beperk u tot het op een prettige manier aanprijzen van uw product en laat het aan de klant over om het te bestellen (of u een contract aan te bieden) of niet. Mocht u ooit nog eens een ander product willen aanprijzen dan hebt u het de eerste keer immers geen irritatie verwekt en krijgt u gemakkelijker een tweede kans om tot de klant door te dringen.
Soorten reclame.
Er zijn verschillende mogelijkheden om reclame te maken. U kunt kiezen voor:
– flyers
– advertenties in dagbladen, weekbladen, stadsbladen, regiokranten, landelijke bladen, kerkblaadjes, verenigingsblaadjes, enzovoort.
– website
– uithangborden, gevelreclame, wegreclame, enzovoort
– een stand op een vakbeurs
– via callcenters
– via de radio
– spotjes via TV, landelijk, regionaal en via de plaatselijke TV zender, enzovoort.
Veel van deze soorten reclame zijn duur. Het goedkoopste zijn de uitgave van flyers, gevelreclame (zoals op het raam en/of de deur van uw bedrijf), een reclamebord dat u zelf verzorgd hebt en dat u voor uw zaak buiten kunt zetten op een plek die door de gemeente toegestaan is en als laatste het plaatsen van advertenties in regiokranten. Ook die kosten meestal niet al te veel en daarmee bereikt u in elk geval de klanten uit uw regio. Zet echter niet te vaak advertenties, maar doe dat hooguit twee of drie keer achter elkaar.
Weekendreclame
Het meest levert reclame op die u net voor, of in het weekend bij de klant kunt laten aankomen. In het weekend heeft de klant vaak de meeste tijd om reclameblaadjes of advertenties te bekijken. Reclames voor levensmiddelen moeten echter al voor de boodschappendagen tegen het weekend bij de klant in de bus zijn.
Adwords
Tegenwoordig wordt echter veel reclame via internet verspreid. Via Google Adwords kan men advertenties zetten op websites van andere website eigenaren die dan per klik of per doorgestuurde klant daarvoor betaald krijgen. Het is wel oppassen, want als daar veel op geklikt wordt kan het wel eens meer geld kosten dan u lief is. Voor beginners is deze soort reclame daarom niet echt de goedkoopste en beste manier om te adverteren.
Meer mogelijkheden
Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden om u en uw zaak te profileren. Een open dag kan soms best wel wat opdrachten opleveren. Proeverijen van wijn en hapjes kunnen een slijterij vaak een goede dienst bewijzen. Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden op te noemen. Hoe beter het met uw zaak gaat, des te gemakkelijker kunt u geld uitgeven aan reclame, zolang die maar niet overdreven wordt en binnen de grenzen van het budget daarvoor blijft.