De veelzijdigheid van cubicles op kantoor

0
1970
ECOwal

Misschien heb je er wel eens van gehoord: cubicles. Deze afgesloten, akoestische units zie je steeds vaker op de kantoorvloer terug, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een kantoortuin. Het zijn flexibele werkplekken waar je geconcentreerd en zonder afleiding aan het werk kunt, hoe je kantoor ook is ingericht. In dit artikel vertellen we je meer over de functies van een cubicle en wat die voor jou op werk kan betekenen.

Wat is een cubicle?

Een cubicle is een afgesloten werkplek, vaak bestaand uit vier wanden, een glazen deur, ventilatie en een plafond met verlichting. Zo’n cubicle kan de grootte van één werkplek hebben, zodat je er individueel in kunt zitten om te werken, maar kan ook groter zijn om ruimte te bieden aan meerdere mensen. Dat maakt het mogelijk om één-op-één overleg te voeren of iets met je team te bespreken. Cubicles zijn dus multifunctioneel; ze lenen zich om in te vergaderen, te telefoneren of om extra geconcentreerd in te werken.

Een verbeterde akoestiek

Op de werkvloer is akoestiek van groot belang. Het heeft een grote invloed op hoe goed je je op het kantoor kunt concentreren. Een sterke nagalm en geluidsoverlast kunnen een grote invloed hebben op zowel je werkplezier als je productiviteit. Het is in die situaties moeilijker je concentratie vast te houden en je ergert je sneller, wat voor meer stress kan zorgen. Dat is natuurlijk ongezond. Cubicles kunnen hierbij een uitkomst bieden en de akoestiek verbeteren. Je kunt een cubicle bijvoorbeeld gebruiken als werkplek wanneer je je goed wilt concentreren en zo min mogelijk afleiding van buitenaf wilt. Je kunt ze echter ook gebruiken om een telefoongesprek of overleg in te voeren. Dit is wel afhankelijk van de afmeting.

Geluiddempend

Zo’n cubicle houdt geluid van buitenaf tegen, maar houdt geluid dat binnen geproduceerd wordt ook goed binnen. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld overleg te hebben of telefoongesprekken te voeren zonder dat collega’s op kantoor hier last van hebben. Ook biedt zo’n cubicle privacy wanneer er serieuze gesprekken gevoerd moeten worden. Ze bieden zo een uitkomst in bijvoorbeeld kantoortuinen, die vaak uit één grote ruimte bestaan. Ze verminderen geluidsoverlast en bieden medewerkers daarnaast een plek om zonder afleiding te werken wanneer zij dat nodig hebben.

Investering

Dergelijke cubicles zijn niet goedkoop om aan te schaffen. Ze zijn echter vaak wel duurzaam omdat ze lang mee gaan en te verhuizen zijn naar een nieuwe kantoorlocatie. Ook zijn er goede huur- en lease mogelijkheden.

Akoestiek op kantoor

Wil je je kantoor echt optimaliseren? Dan kun je naast het neerzetten van cubicles ook de akoestiek in de ruimte zelf verbeteren. Dat kan door bijvoorbeeld geluidsdempende werkplekken te creëren of door akoestische wandpanelen op te hangen. Het kan nuttig zijn om van tevoren een akoestische meting uit te laten voeren door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Door middel van zo’n meting weet je precies hoe het met de akoestiek op kantoor gesteld is, en wat je kunt doen om deze te verbeteren.