Gezond depressief zijn

0
1308
blog placeholder

Depressie is een stoornis binnen de hersenen die ernstige  gevolgen heeft voor het gevoel of de stemming van de patient. Het is een ziekte, geen bui, geen aanstellerij, geen oververmoeidheid.  Het is een ziekte die wereldwijd meer en meer voorkomt. Het komt vaker voor bij onderen dan bij kinderen (uitgezonderd kinderen in de pubertijd) en het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kenmerkt zich doordat de patient chronisch of veel te snel moe, verdrietig of boos is, en alles vanuit een soort verduisterde bril bekijkt.
In vrijwel alle gevallen komen de hersenen serotonine tekort, een stof die door de hersenen aangemaakt kan worden met behulp van zonlicht. Vandaar dat er mensen zijn die elke winter depressief zijn, en als het warm is, weer helemaal opknappen. Maar als iemand ernstig depressief is, misschien wel suicidaal, dan wil zo iemand ook in de zomer niet de straat op, en krijgt hij toch geen zonlicht “naar binnen”.

Te benadrukken valt dat depressie een ziekte is. Dat wil zeggen dat u naar de dokter moet als u denkt dat u depressief bent. Dat wil ook zeggen dat u de medicijnen die de dokter voorschrijft volgens voorschrift moet gebruiken, net zo lang tot de dokter zegt dat het niet meer hoeft. Het is levensgevaarlijk om van het ene op het andere moment te stoppen met depressie-medicijnen.
Dit is dus de eerste regel om gezond te leven met depressie.Vele depressieven vallen steeds weer terug in hun depressie, omdat ze zo graag ‘beter’ willen zijn, dat ze de medicatie zelf stoppen of verminderen.

Verder is het dus noodzakelijk als u de buitenlucht en zonlicht opzoekt. Ook al heeft u geen zonlicht, als u tenminste buitenlucht kunt inademen, geeft dat de hersenen als het ware meer zicht, meer ruimte, en zult u zien dat u al wat meer ziet dan alleen maar zwart. Elke ochtend en elke avond minstens een half uur in de buitenlucht lopen, met het gezicht gericht op de horizont, is een grote hulp voor de hersenen. Lopen, en niet op een balkonnetje zitten, want ook de lichaamsbeweging (van het totale) lichaam helpt de hersenen. En met het gezicht opgeheven, en niet naar de grond staren. Als u in staat bent te joggen, of te zwemmen, of een andere sport te doen, is dat natuurlijk helemaal ideaal. Vergeet alleen de buitenlucht niet.

Verder zullen mensen die depressief zijn weten dat de dokter altijd adviseert leuke dingen te gaan doen. Dat dwingt uw hersenen namelijk om vrolijk te zijn. Maar leuke dingen doen is voor iemand die depressief is, ook met medicatie, vrijwel onmogelijk. Ga daarom opzoek naar alle kleine dingen die u zelf leuk vindt. Gezellig een terrasje pakken, wat ‘iedereen’ leuk vindt, hoort daar meestal niet bij. Of naar een feestje gaan, waar tientallen niet-depressieven vrolijk lopen te zijn, is ook niet altijd leuk.
Ik som wat mogelijkheden hier voor u op:
gymnastiekoefeningen doen op de bank, zodat u zich niet stijf voelt;
een boek lezen;
puzzelen;
op bezoek gaan bij zieken, eenzamen of ouderen;
internetten: “veilig” babbelen met onbekende mensen of gewoon lekker informatie verzamelen over van alles en nog wat;
planten in de tuin;
koken en bakken, ook al is het voorgebakken patat in de pan doen;
uzelf een gezichtsmassage geven, of een voetmassage;
winkelen zonder geld uit te geven: naar alleen maar mooie dingen kijken.
Iedereen kan aan deze lijst nog een heleboel toevoegen.

Als slotregel voor depressie-patienten om zo gezond mogelijk te leven:
Eet voldoende, eet optijd en eet gezond. Gebrek aan vitaminen en mineralen  maakt een depressie erger. En ten overvloede: gebruik uw medicatie correct en ga bij problemen naar de dokter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here