Het kweken van wortels

0
938
blog placeholder

Wortels kunnen vanaf eind maart in de volle grond worden gezaaid. De grond moet luchtig en diep bewortelbaar zijn. Zomerwortels kunnen tot eind juli worden gezaaid en winterwortels tussen half april en half juni. Zaai de zomerwortels in rijen op 25 cm afstand van elkaar, voor winterwortels is dit 30 cm. Markeer de gezaaide rijen met bijv. draad. De wortels kiemen na 3 tot 6 weken. Zaai sjalot, bieslook of ui tussen de wortels om de wortelvlieg op afstand te houden.

Wisselteelt

Pas bij het kweken van groente wisselteelt toe.Het zorgt voor sterke planten die minder vatbaar zijn voor ziekte. Bij wisselteelt wordt eerst de groenten gekweekt die meststoffen nodig hebben. Wortels hebben weinig bemesting nodig. Meststoffen bevorderen de groei van het loof in plaats van wortelgroei. Extra bemesting is dus niet nodig, de bemesting van de vorige teelt is voldoende. Wortels hebben wel kalium nodig. Teel wortels en familie van de schermbloemigen één keer in de vier jaar op dezelfde plek.

De verzorging van de wortels

De wortels kunnen worden uitgedund zodra het loof boven de grond komt. Houdt voor zomerwortels een afstand van 5 cm aan voor winterwortels is dit 10 cm. De wortels worden langer en dunner naarmate de afstand ertussen kleiner is. Druk de grond goed aan na het uitdunnen en geeft wat water.

De plantjes hebben voldoende water nodig. Hierdoor worden de wortels langer en zwaarder. Door vochtgebrek scheuren de wortels en worden ze dik en kort.

Zomerwortels zijn na 3 maanden klaar om te worden geoogst bij winterwortels duurt dit 6 maanden. Maak voor het oogsten de grond los met een riek. Steek de riek naast de rij wortels in de grond en haal de wortels omhoog. Houd het loof vast en haal de wortels er recht uit zodat ze niet afbreken.

Aantasting door de wortelvlieg

Wortels kunnen worden aangetast door de wortelvlieg. De vlieg komt op de geur van de wortels af en legt eitjes naast de wortels. Zodra de eitjes zijn uitgekomen eten de wormpjes van de wortel. Aantasting kan worden voorkomen door:
– De wortels af te dekken met gaasdoek.
– Plant andere sterk ruikende gewassen zoals ui, bieslook en sjalot tussen de wortels.
– Sluit de aarde goed af na het uithalen van de wortels.
– Oogst een hele rij tegelijk en niet een paar wortels per keer om te voorkomen dat de wortelvlieg op de overgebleven wortels af komt.
– Het is beter om bij regenachtig weer of ’s ochtends te wieden.

Het bewaren van de wortels

Niet aangetaste, gave wortels kunnen worden bewaard.
Zomerwortels – Bewaar de wortels met het loof eraan in de koelkast. De wortels zijn tot ongeveer 4 dagen houdbaar.
Winterwortels – Deze wortels kunnen tot de vorst in de grond blijven. Controleer ze af en toe op verrotting, woelmuizen of slakken. Wortels kunnen in de winter in een kist worden bewaard. Haal na de oogst de aarde en het loof tot 1 cm van de wortels af. Leg een laag wat vochtige aarde onderin de kist. Leg er nu een laag wortels op, daarna weer een laag aarde. Doe dit tot de kist vol is. Het zand voorkomt uitdroging. Zet de wortels op een koele plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here