ZZP’er en sociale media: hoe wordt het de ideale combinatie?

0
2067

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan komt het onderwerp marketing gegarandeerd voorbij. Je kunt er twee kanten mee op: het is een warm bad en je kunt er helemaal mee uit de voeten of je rent het liefst in de tegengestelde richting en praat er nooit meer over. In het eerste geval doen wij graag wat extra benzine in je motor en in het tweede hopen we je te laten zien dat het écht niet zo moeilijk hoeft te zijn. Je hebt gewoon wat handvatten nodig. Met deze tips wordt marketing (nog) leuker!

Kies één of twee sociale kanalen

Marketing kan als iets groots voelen. Je denkt misschien aan reusachtige reclameposters, grote tv-commercials en veelvuldig gebruik van sociale media. Vrij onmogelijk om dit als kleine zelfstandige allemaal bij te houden. Logisch en dit hoeft dan ook niet! Als ZZP’er moet je het niet groter maken dan voor jezelf mogelijk is. Kies één of twee sociale media-platforms die je wilt gebruiken en houd het daarbij. Belangrijk is daarin wat voor jezelf goed voelt én waar jouw doelgroep gebruik van maakt. Ga bijvoorbeeld voor een combinatie van Facebook en Instagram of Twitter en Facebook.

Je hoeft geen advertentie-expert te zijn

Een tweede valkuil voor marketing bij kleine bedrijven is het idee dat je een communicatie/reclame-specialist moet zijn om eraan te beginnen. Niets is minder waar. Uiteraard is het prettig wanneer je zinnen op papier kunt zetten die goed overkomen, maar een specialist hoef je absoluut niet te zijn. Zo is de kracht van een marketing voor kleine zelfstandigen dat je gebruikt wat je hebt: je persoonlijkheid en je bedrijf. Niks geen reusachtige reclamecampagnes op tv of radio. Wanneer je sociale media gebruikt als een manier om jezelf meer te laten zien aan je doelgroep heb je je doel bereikt.

Maak het persoonlijk en ga voor binding met je doelgroep

Sociale media lenen zich er namelijk uitermate goed voor om jezelf aan je doelgroep te binden. Dit doe je door persoonlijke nieuwtjes te delen, mensen te onderwijzen of nieuwe activiteiten onder de aandacht te brengen. Zolang je de verschillende kanalen gebruikt om te binden en niet per se te verkopen zal je groei zien. Verkopen op sociale media werkt namelijk lang niet altijd. Mensen worden je pagina op den duur zat en je bereik zal afnemen. Zorg dat mensen een positief gevoel bij jouw bedrijf hebben en ze zullen je keer op keer weten te vinden wanneer ze je nodig hebben.

Gebruik e-mailmarketing om die extra stap te zetten

Goed, sociale media op een persoonlijke manier gebruiken is waar het om gaat. Niet verkopen, maar mensen aan je bedrijf binden. Toch zijn sociale media-kanalen ‘gehuurde ruimte’ en wil je er niet compleet van afhankelijk zijn. Hoe doe je dit? Door het gebruik van e-mailmarketing. Wanneer mensen hun e-mailadres aan je hebben gegeven willen ze van je horen. E-mail is dé plek om een stapje verder te gaan en de juiste aanbiedingen te doen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een programma als Mailchimp. Wil je meer weten of de verschillende soorten marketing die er zijn? Lees dit artikel.