Een huis kopen

0
1135
blog placeholder

Woonwensen

U heeft plannen om de huidige woonsituatie waarin u verkeert te wijzigen. De eerste stap is weten wat u wil, een koopwoning of een huurwoning? En waarom kiest u voor het en niet voor het ander? Vervolgvragen zijn, wat voor een huis wenst u te kopen? In welke buurt? Hoeveel slaapkamers dient het huis te hebben? Zijn de gewenste faciliteiten – zoals werk,  onderwijs en zorg – op een goede afstand?

Financiën

De woonwensen zijn bekend, nu is het de vraag of u die wensen ook kunt realiseren. Heeft u een gemiddelde inkomen, dan is het zoeken naar een villa waarschijnlijk geen optie. Bespreek de financiële mogelijkheden met een deskundige adviseur. Deze zal aan de hand van verschillende gegevens bepalen hoeveel u kunt lenen. Er zal gekeken worden naar het inkomen, de waarde van het aan te schaffen huis, de rentestand, de maandelijkse verplichtingen en uitgaven en naar de inbreng van eigen middelen. Met deze factoren wordt berekend hoeveel uw lening bedraagt en hoeveel u op de afgesproken termijn dient te betalen.

 

Op huizenjacht

Nu er inzicht is in de financiën en nu u weet wat u zoekt, kun u gericht gaan zoeken naar het huis. Het zoeken van een huis kunt u doen via het internet. Tik in een huizenzoekmachine, zoals funda.nl of jaap.nl , de gewenste gegevens. Vanuit uw stoel kunt u een aantal huizen selecteren die u bevallen. Een andere optie is om met de auto of de fiets te rijden in de buurten die u aanspreken, zo kunt u zien welke huizen te koop staan. Een derde optie is het bezoeken van een makelaar. Voor een breed aanbod bent u beter weg met het internet.

 

Prijs

De vraagprijs is niet per definitie de eindprijs. Afhankelijk van de situatie van de huizenmarkt kan de prijs dalen of stijgen. In het kadaster is te vinden wat de huidige eigenaar betaald heeft voor het huis. Daarnaast heeft u als koper een taxatierapport nodig. Met dit rapport is de taxatiewaarde van het huis bekend en waarmee u een lening kunt verkrijgen. De kosten van de taxatie zijn verschillend per makelaar en soms is het mogelijk om te onderhandelen over deze kosten.  Naar de richtlijnen van de NVM genomen kan men op het volgende rekenen (exc. BTW):

Tot € 113 445 betaalt men 0,185%

Van € 113 445 tot € 453 780 betaalt men 0,165%

Vanaf € 453 780 betaalt men 0,15%

Over deze bedraagt betaalt men tevens € 25 vaste kosten. Naast een taxatierapport kan men overwegen het huis een bouwkundige keuring te laten ondergaan. Dit is met name bij wat oudere huizen aan te raden. Met deze keuring weet u in wat voor staat het huis zich bevindt en voorkomt u dat u na de aankoop voor een verrassing komt te staan. Naar het recht genomen heeft niet alleen de verkoper de plicht om het een en ander te melden aan de koper, maar heeft ook de koper de verplichting om het een en ander te onderzoeken. Komt de koper voor een onaangename verrassing en had dit voorkomen kunnen worden indien de koper zijn verplichting tot onderzoek had voldaan, dan komt het probleem voor rekening van de koper. De koper kan de verkoper dus niet aansprakelijk stellen, want de schuld ligt bij de koper zelf. De meeste zaken zijn makkelijk te onderzoeken. In het kadaster staat ingeschreven of er op de woning vruchtgebruik is ingesteld of een ander juridische constructie zoals erfdienstbaarheid. U kunt ook te maken krijgen met een niet afgekochte erfpachts canon.   

 

Een voorlopig koopcontract

Heeft u overeenstemming bereikt met de verkoper over de prijs van de woning dan kunt u een voorlopige koopcontract afsluiten. Een dergelijk contract is voorlopig omdat er nog een transportakte gemaakt dient te worden. Met deze transportakte wordt de juridische levering bereikt. Het voorlopige contract is dus niet vrijblijvend. Integendeel wanneer u besluit het contract te breken dan dient u een boete van 10% van de koopsom te betalen. Dit laatste kan voorkomen worden door een ontbindende voorwaarde op te nemen in de overeenkomst. De koper heeft een bedenktermijn van drie dagen. Bent u van mening veranderd binnen de drie dagen dan kunt u zonder opgave van redenen afzien van de aankoop.

 

De overdracht

De laatste fase in het proces is het daadwerkelijk verkrijgen van de woning, oftewel levering of overdracht van de woning. Bij de notaris worden de verschillende documenten, waaronder de hypotheekakte en de transportakte, ondertekend. Het huis wordt op uw naam ingeschreven in het kadaster. Heeft u te maken met een nieuwbouwwoning dan spelen meer zaken een rol. Zo krijgen de toekomstige bewoners van de woning een sleutel alvorens men daadwerkelijk in dat huis kunt wonen. Met de sleutelverklaring kunt u de woning betreden, maar u heeft geen rechten van een eigenaar. Naast deze verklaring kunt u een opleveringskeuring eisen. Deze keuring is te vergelijken met een bouwkundige keuring, de staat van de woning wordt onderzocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here