Duurzaamheid, ecologische voetafdruk, greenwashing, PFOS-schandalen, … Met een groeiend bewustzijn dat we echt maar één aarde hebben, duikt er opeens ook een hele nieuwe woordenschat op. Naast de positieve aandacht dreig je echter te verdrinken in informatie.
Van welgemeende inspanningen tot greenwashing
Heel wat bedrijven maakten de duurzame klik en gaan vandaag bewuster om met de impact van hun activiteiten en producten op het milieu. Het is logisch dat ze veel informatie hierover de buitenwereld insturen. Het laat je toe om als consument een bewuste keuze te maken en zo jouw eigen steentje bij te dragen aan een duurzame planeet. Bedrijven mikken vandaag steeds meer op milieubewuste klanten en zetten hun acties voor klimaat en milieu extra in de verf. Sommige gaan daarbij een stapje te ver en doen de waarheid rond een duurzaam beleid soms geweld aan. Het is dus ook wel opletten geblazen voor greenwashing, wat wel jammer is want natuurlijk zijn er veel bedrijven die echt duurzaam bezig zijn!
Ecologische voetafdruk
Iemand die etenswaren koopt in een winkel die werkt zonder verpakkingen en een veganistische handtas draagt, mag zich dan milieubewust gedragen. Maar wanneer je bijvoorbeeld drie keer per jaar met het vliegtuig op reis gaat en steeds het laatste nieuwe model van smartphone wilt hebben, ben je misschien minder ecologisch bezig dan je zou denken. Sommige keuzes wegen dan ook meer op het milieu dan andere. Een andere invulling van een vakantie kan bijvoorbeeld een grotere invloed hebben op je ecologische voetafdruk dan kiezen voor een handtas uit plantaardig materiaal.
Ook sectoren en bedrijven doen mee
Los van het individuele niveau om mee te werken aan het milieu, doen uiteenlopende sectoren en bedrijven vandaag grote inspanningen met een positief effect op het milieu. Wanneer er zoveel initiatieven worden genomen, is er een houvast nodig om de duurzaamheid in kaart te brengen en te vergelijken, zeker wanneer er zoveel verschillende producten mee gemoeid zijn. Overheden besloten daarom om een milieuproductverklaring (EPD) op te stellen. Op die manier kan de impact op het milieu van materialen en producten objectief weergegeven worden. Ook voor jou als consument biedt dit zekerheid en hoef je niet enkel af te gaan op de informatie die bedrijven zelf verspreiden.
Bovendien kan een architect bij grote projecten zoals bouwen of renoveren op basis van het epd-certificaat de totale impact van alle mogelijke producten in het project voorstellen. Zo kun je als consument ook een milieubewuste keuze maken. Via een levenscyclusanalyse worden de milieuprestaties van begin tot eind in kaart gebracht.
De eigen bijdrage maakt het verschil
Door kritisch te kijken naar de som van je eigen handelen en je consumptiegedrag, kun je maximaal inzetten op duurzaamheid en bewuste keuzes maken aan de hand van een objectieve maatstaf. Zo zetten we samen een stap richting duurzamer omspringen met onze geliefde planeet.