Zo maak je de kerstdagen tot een echt succes

0
1063

De feestdagen zijn voor veel mensen, bewust of onbewust, een bron van ergernis. De gemaakte gezelligheid, het dwangmatig vermijden van vervelende onderwerpen en het langdurig opgescheept zitten met familie maken dat je alweer hoopt dat de kerstdagen snel achter de rug zijn. Maar dan mis je een paar dagen die ontzettend leuk én gezellig kunnen zijn, zonder dat er allerlei vervelende gevoelens aan vastzitten. Met deze tips maak jij de feestdagen tot een succes voor jezelf, zonder dat je er een oververmoeid gevoel aan overhoudt.

Stel grenzen, voor jezelf én anderen

Vaak maakt een gebrek aan het stellen van grenzen voor veel mensen dat kerst voelt als een twee- of driedaagse waarin je geestelijk leeggezogen wordt. Je moet bijkomen van de feestdagen en dat is wel het laatste dat de bedoeling is. Communiceer aan degenen waarmee je van plan bent kerst te vieren wat voor jou belangrijk is. Niet door ze te overladen met een lijst met do’s en don’ts, maar door je stem te laten horen. Vindt je een diner ’s avonds meer dan genoeg en schuif je pas eind van de middag aan? Deel dit.

Wat werkt wel én niet voor jouw situatie?

Zo voorkom je dat je begin van de middag met een lang gezicht op de bank zit, omdat je eigenlijk geen zin hebt in de rest van de dag. Het is belangrijk om aan te geven wat wel en niet voor jou werkt. Hebben jullie een jong gezin en is het dit jaar voor het eerst belangrijk om een dag met elkaar te zijn, zonder externe familie? Geef dit aan. Die oom of tante zal er misschien niet blij mee zijn, maar je gezin juist des te meer. Dit geeft je rust en ruimte om te genieten van de dingen die jíj belangrijk vindt.

Stel geen immens hoge verwachtingen

Stel bovendien geen te hoge verwachtingen. Als de feestdagen al jaren op eenzelfde manier verlopen is het een te hoge verwachting dat het dit jaar compleet anders zal zijn. Zakt de sfeer tijdens het kerstdiner bijvoorbeeld altijd in rond of net na het toetje, simpelweg doordat iedereen moe wordt en de gespreksonderwerpen allemaal voorbij gekomen zijn? Ga er niet vanuit dat dit komende feestdagen anders zal zijn, als niks daarop wijst. Prettiger is het om je erop in te stellen en er zo op het moment zelf op een betere manier mee om te gaan. Misschien door de sfeer wat te verlichten of door een vroegtijdig einde aan de avond te breien.

Creëer momenten van rust en ontspanning

De feestdagen kunnen een drukte van jewelste zijn. Je sleept jezelf en je gezin van hot naar her en hebt geen moment ademruimte. Uitrusten is er bovendien al helemaal niet bij. Door vooraf grenzen te stellen kun je momenten afbakenen om even helemaal niks te doen of op jouw manier van het moment te genieten. Ga je bijvoorbeeld ’s avonds uit eten? Creëer ’s ochtends of ’s middags een moment van rust. Slaap lekker uit en brunch met je gezin. Ga een rondje hardlopen als je daarvan ontspant of doe een dutje. De feestdagen hóeven niet stressvol te zijn. Wil je inspiratie voor de leukste activiteiten? Die vind je hier.