Beleggen: nu instappen op de beurs?

0
2178
effectenbeurs

Financiële crisis biedt kansen

Wie de financiële crisis als kans ziet en niet alleen uit is op snel succes, zou nu moeten profiteren en slim moeten investeren. De aandelen van solide bedrijven zijn namelijk zo goedkoop als nooit tevoren en zullen voor langere tijd aantrekken.

Zelden zijn de koersen zo gekelderd als in de huidige financiële crisis. Veel beleggers zijn als gevolg daarvan onzeker geworden en stellen zich terecht de vraag of het nu het juiste moment is om in aandelen te stappen. Maar om met superbelegger Warren Buffet te spreken: wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn.

 

Op elke crisis volgen goede beursjaren

Onzeker geworden door een steeds verder om zich heen grijpende financiële crisis en gedreven door vrees voor een recessie zijn momenteel nagenoeg alle belangrijke beurzen naar beneden gericht. En je kan er zelfs niet zeker van zijn dat de bodem al bereikt is en er geen nieuwe onheilstijdingen komen die de koersen nog verder doen dalen. Dat bedrijven als gevolg van de alom voorspelde zwakke groei de komende tijd minder winstgevend zullen zijn, ligt weliswaar voor de hand, maar is allerminst zeker. In het verleden hebben bedrijven conjunctuurmalaises steeds opnieuw benut voor het doorvoeren van herstructureringen waarna men aangesterkt uit de crisis kwam. De koersen zijn op dit moment weliswaar uiterst bewegelijk en niet goed voor beleggers met zwakke zenuwen of met een kortdurend liquiditeitsoverschot. Anderzijds werden dramatische koersdalingen van belangrijke aandelenindices in het verleden altijd weer goedgemaakt. Dat leren de statistieken.

 Maximaal
koersverlies

 Performance
volgend jaar

 Performance
volgend jaar + 1

 Cumulatief
in 2 volgjaren

 1987 Beurscrash  – 28,2 %  + 36,0 %  + 18,2%  60,7 %
 1990 Irak-oorlog  – 35,2 %  + 33,2 %  – 15,6 %  12,4 %
 1998 Ruslandcrisis  – 18,4 %  + 42,3 %  + 31,9 %  87,7 %
 2003 New Economy Blase  – 39,0 %  + 28,8 %  + 4,7 %  34,8 %
 2008 Kredietcrisis  – 41,8 %      
         
 Gemiddeld  – 32,5%  + 35,1 %  + 9,8%  48,9 %

Slimme beleggers handelen anticyclisch

Anticyclisch investeren verhoogt op lange termijn de kans op het behalen van goede resultaten. Want objectief gezien is het onverstandig om aandelen te kopen wanneer iedereen ze wil hebben. De wetten van de markt gelden overal en begeerde artikelen zijn zelfs duurder dan de dochter van de winkelier. In de praktijk valt echter geregeld het tegendeel waar te nemen.

 

Aandelen worden het liefst in tijden van hoge koersen gekocht, terwijl men bij lage koersen het liefst een veilige haven binnenloopt en het geld op een spaarrekening plaatst. De slimmere strategie: beleggers dienen aandelen bij sterk dalende koersen te kopen, niet als alle anderen ook ernaar op zoek zijn. Belangrijk is wel daarbij: aandelen moeten alleen worden gekocht door degene die het kapitaal niet op korte termijn nodig heeft. Behoedzaam en zonder risico handelen degenen die gezonde en omzetsterke aandelen kopen, die in het verleden met gestage waarde-ontwikkeling konden overtuigen.

 

Attractief: lage koers/winstverhouding

Profiteren van buitenkansjes staat niet gelijk aan ‘aankopen met het dartpijltje’  In de draaikolk van koersdalingen werden gedurende de voorbije weken ook vaste waarden meegetrokken die niet rechtstreeks door de financiële crisis getroffen zijn. Op grond van gedaalde aandelenkoersen worden vele solide bedrijven uit de AEX momenteel met eencijferige koers/winst-verhoudingen (K/W) gewaardeerd. Dat is tientallen jaren niet meer voorgekomen en biedt goede kansen. Voor het bepalen van de K/W wordt de koers van het aandeel gerelateerd aan de te verwachten winst per aandeel. Hoe lager de waarde, hoe gunstiger. Deze buitenkansjes mogen beleggers zich niet laten ontglippen.

 

Hoge rendementen: wereldwijde aandelenfondsen (Global Funds)

De belegger die een lange-termijn-horizon voor ogen heeft en gaat voor hoge rendementen is bij internationale aandelenfondsen in goede handen. De fondsmanagers van de zogenaamde Global funds beleggen de gelden van hun klanten wereldwijd. Ze investeren in verschillende landen, sectoren en valuta’s. Daarbij kunnen de fondsmanagers een keuze maken uit een brede selectie van vermogenstitels. Vaak kunt u zowel in kleine bedrijven (small caps), alsmede in grote ondernemingen (large caps) beleggen en u realiseert dus op die manier een optimale spreiding in uw portefeuille. Ondanks marktschommelingen en tijden van crisis konden wereldwijde aandelenfondsen over een periode van 25 jaar een gemiddelde jaarlijkse waardestijging van 6,5 procent noteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here