Waar komt de krediet crisis toch vandaan?

0
914
blog placeholder

Money, the root of all evil [Geld, de wortel van het kwaad]
Zoals het zo mooi gezegd wordt. De wens naar geld is de oorsprong van het tekort aan geld Het begon allemaal in de Verenigde Staten van Amerika..

Lenen & de VS
De amerikaanse cultuur is gebaseerd op geld, zien en gezien worden. Dus je nieuwe groteere huis is belangrijk. En een lening is zo afgesloten. Dus je ziet  dat huis dat net iets groter, mooier is dan dat van je collega, en je stapt naar de bank. Na een garantie dat je de hypotheek wel kan ophoesten koop je het huis en je gaat er wonen. Omdat de economie voortdurend groeit en iedereen meer geld krijgt, worden de huizen steeds duurder. Immers, als je je huis verkoopt wil je ook wel wat verdient hebben. Nu komt de dag dat je een nieuwe auto / wasmachine / mobiele telefoon / vakantie / … ‘nodig’ hebt. Dus stap je naar de bank en je zegt: Ik heb dat grote huis op de berg. Ik wil graag een persoonlijke lening. Na een handdruk ga je op vakantie in je nieuwe auto met de nieuwste iphone op zak. Het leven is goed, je betaal je leningen niet af, maar alleen de rent op de credit card & personal loan. Na een paar jaar verkoop je het huis, en casht in. De economie is gegroeid. huizenprijzen gestegen en je betaald in een klap al je openstaande leningen af.

De crash
Jammer. De afgelopen paar jaar ging het niet zo goed met de economie. Oftewel: Mensen kunnen hun leningen niet meer afbetalen. De banken verdienen minder aan de leningen omdat een deel niet afbetaald wordt. En dan begint langzaam een sneeuwbal te rollen. De banken brengen langzaam de rentetarieven voor leningen omhoog. Veel leningen (Inclusief hypotheken) hebben geen vaste rente. Dus het leven wordt snel duurder door alle openstaande leningen. Mensen nemen een tweede baantje. Maar als dat niet meer lukt, beginnen de banken de huizen te onteigenen. Mensen verliezen hun huis. De bank probeert het huis te verkopen. Maar de economie draait niet zo heel best, dus zijn er weinig mensen die de vraagprijs willen betalen. Waardoor de banken de tarieven nog maar wat opschroeven. Immers, ze moeten winst blijven maken en met al die huizen die niet verkocht worden raken ze steeds meer geld kwijt. Zo begint een piramide van mensen die hun leningen niet meer kunnen betalen.

De invloed op de wereld
Tot nu toe is er geen reden voor de wereld om zich zorgen te maken.Zou je denken. Echter, de banken zijn slim geweest: Ze hebben een deel van hun hypotheken ook verkocht aan andere banken. Veel grote banken in de wereld hebben daardoor direct last van ongedekte leningen in de VS. En gaan aan de tarieven sleutelen. Ze stellen hogere eisen aan het uitgeven van leningen. Niet alleen naar klanten, maar ook tussen de banken begint het te rommelen. Enkele banken kunnen hun schulden bij andere banken niet meer afbetalen. Immers: Ze hebben al die ongedekte hypotheken staan. Banken stoppen met het zomaar afgeven van leningen aan andere banken. En het financiele verkeer tussen banken en landen loopt vast. Op dat moment kunnen bedrijven, partikulieren en banken geen nieuw geld meer krijgen. Het hele systeem loopt snoeihard vast.

Gratis geld voor banken
De afgelopen maanden zijn de overheden druk bezig geweest om alle banken weer van cash te voorzien, zodat ze weer geld kunnen lenen, en de economie weer op gang komt. Echter, in plaats van geld te lenen, hebben ze ongedekte leningen afgeschreven, en een positief saldo op de boeken gebracht. Helaas helpt dit de bedrijven & particulieren weinig, die nog steeds lastig & duur geld moeten lenen. Pas als de wereld weer vertrouwen krijgt in de banken, en de banken weer makkelijk geld beschikbaar stellen zal de economie weer op poten komen.

Investeren?
Als je geld hebt staabn, en je wilt weer investeren: Hou de banken in de gaten. Als die meerdere maanden achter elkaar positief preseteren zal de rest van de economie ook weer aantrekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here