Smaakverstekers, MSG in voedsel

0
1056
blog placeholder

MSG is een smaakversterker die op grote schaal wordt toegepast in veel kant en klare levensmiddelen. Het wordt gebruikt in soep in blik, in vleeswaren en voorverpakt vlees, chips, gekruide crackers, dressings en diepvriesmaaltijden. Dit is allemaal te vinden in de gewone supermarkten, in restaurants, in de schoolkantines en soms zelfs in babyvoeding.
MSG is meer dan alleen een smaakmaker, zoals gewone keukenzout, peper, nootmuskaat of andere kruiden. Het maakt de smaak van het voedsel beter en voller, de diepvriesmaaltijden smaken echt beter en soep in blik heeft minder bliksmaak als er smaakversterkers in zitten. Voor de voedingsindustrie is MSG dus bijzonder belangrijk, maar als toevoeging aan ons eten brengt het langzaam en geluidloos schade aan onze gezondheid. 

Wat is MSG

In 1908 werd MSG uitgevonden door Kikunae Ikeda, een man uit Jaqpan die de smaak van zeewier wilde verbeteren. Hij voegde een klein beetje van deze stof toe aan de zeewier en ontdekte dat de smaak veel beter was. Samen met zijn zakenpartner ging hij deze stof fabriceren. De fabriek heet Ajimonoto en is nu de grootste producent van smaakversterkers in de wereld. Interssant genoeg is het ook een pharmaceutische fabriek. 
De chemische inhoud van de stof bestaat uit: 78% glutaminaatzuur, 21% natrium en 1% reststoffen. Het is niet waar dat MSG van zichzelf veel smaak heeft of een vleessmaak heeft. Van zichzelf heeft het vrijwel geen smaak, het enige wat er gebeurt is dat het de eiwitten in het voedsel beter laat smaken. De smaakversterkers kwamen voor de Tweede Wereldoorlog eigenliojk niet voor in Europa en de Verenigde Staten. Pas in de oorlog merkten de Amerikaanse soldaten dat de Japanse maaltijden veel lekkerder waren dan hun eigen maaltijden. 
In 1959 kreeg MSN het label “veilig” van de FDA. (Food and Drug Administration) Dat bleef het 10 jaar lang. Toch is het frappant dat er in die 10 jaar een nieuwe aandoening bijkwam die bekend staat onder de naam het Chinese Restaurant Syndroom in de medische literatuur met de verschijnselen van hartkloppingen, gevoelloosheid en tinteling in de ledematen als men chinees gegeten had. 

Waarom is MSG gevaarlijk 

Een deel van het probleem is het glutaminezuur. Dat is een neurotransmitter om processen aan de gang te brengen in het lichaam, zoals de hersenen, zenuwstelsel, ogen, alvleesklier en andere organen. Het lichaam gebruikt glutamaat, een aminozuur, voor zenuwimpulsen door te geven in het lichaam vanuit de hersenen. Maar een abnormale gebruik van glutaminaat wordt in verband gebracht met ziektes als Alzheimer en Huntington. Men heeft proefdieren geïnjecteerd met dit middel en dat heeft schade toegebracht aan de hersenen. 

Enkele bijwerkingen van veel gebruik van smaakversterkers:

Obesitas. Doordat het zo lekker is, eet men meer of teveel
Hoofdpijn
Vermoeidheid
Pijn in de ogen
Desoriëntatie
Asmatische verschijnselen

Verder zijn er nog signalen, die bij veel mensen voor komen na langdurig of veel gebruik van smaakversterkers:

Verdoogd, branderig of tintelend gevoel in ledematen en schouders
Druk op het gezicht of alsof de huid in het gezicht straktrekt
Pijn op de borst, asmatische verschijnselen
Hoofdpijn
Snelle hartslag
Slaperigheid
Misselijkheid

De laatste jaren zijn er veel klachten over de bijwerkingen van smaakversterkers. Ook de fabrikanten spelen hier op in. Maar als je denkt dat ze de MSG uit de produkten verwijderd hebben, dan heb je het mis. Ze doen het er nog steeds in, maar dan onder een andere naam. Het gebruik van het middel mononatriumglutamaat is verplicht om op de verpakking te zetten, maar er zijn nog heel wat levensmiddelen die glutaminezuur bevatten en als die niet op het etiket verplicht vermeld staan, dan weet je nooit zeker of het er wel of niet in zit. Over het algemeen kun je er van uit gaan dat voedsel dat verwerkt is (kant en klaar) ook smaakversterkers bevat.
Wel zijn er enkele fabrikanten die gestart zijn met het produceren van voedsel zonder smaakversterkers.
Wil je het zeker weten, bestudeer dan uitgebreid de etiketten. Als de volgende woorden er op staan, dan weet je zeker dat er smaakversterkers inzitten:

Glutamaat
Glutaminezuur
Gehydroliseerd eiwit
Mononatriumglutaminaat
Natriumcaseïnaat
Gistextract
Gelatine

Smaakversterkers vind je in de volgende produkten: soep in blik, vlees in blik, vleeswaren, gekruid vlees of gehakt, bouillon, cup-a-soup, bouillonblokjes, citroenzuur, maïszetmeel, maltodextrine, eiwit verrijkte produkten, kruidenpotjes voor vlees, gehakt, enz. mix pakjes voor nasi, bami, enz. pakjes soep.Hoewel het oiets meer tiojd kost, is het het beste om vers  voedsel te kopen en het zelf te bereiden met originele kruiden.

Het is verstandig om zo min mogelijk smaakversterkers te eten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here